Вчені виявили 150-кілометрову пляму небезпечного слизу в Мармуровому морі. Вона рухається в бік Греції

Пляма в’язкої субстанції розтягнулася на 150 кілометрів в Мармуровому морі. Слиз рухається в бік грецького острова Тасос.

Морський слиз, що складається з фітопланктону, загрожує життю морських організмів. Течія несе його в сторону грецького острова Тасос.

Дослідники з Морського гідрофізичного інституту (МГІ) РАН виявили товстий шар небезпечного слизу в Мармуровому морі. Цей слиз розтягнувся приблизно на 150 кілометрів і зараз виноситься течією через Дарданелли в Егейське море.

В’язка субстанція, яку в народі називають «морськими соплями», вкрай небезпечна для екосистеми. Цей слиз душить морське життя, забиває мережі рибалок і наповнює смородом прибережні зони.

Дослідники не знають точної причини появи «морських соплів». Ймовірно, слиз утворюється в результаті розростання фітопланктону, який в свою чергу процвітає через високі температури і забруднення води.

«Це якийсь продукт життєдіяльності фітопланктону – він виділяє якісь такі субстанції, які стають колоїдними, на них накопичуються бактерії, віруси і так далі», – говорить завідувач відділом дистанційних методів досліджень МГІ Сергій Станичний.

Турецька влада раніше звернула увагу на морський слиз. Якщо вірити The Washington Post, місцеві чиновники використовували корабельні насоси для всмоктування забруднення в спробі очистити воду від «соплів». Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв зробити «все можливе», оголосивши море заповідною зоною.





ІНШІ НОВИНИ