Знайдено найдавніший метеорит, старший за Землю

Невеликий уламок каменю, знайдений в полі в графстві Глостершир на заході Англії, виявився давнім метеоритом. Його вік вчені оцінюють в 4,6 мільярда років. На сьогоднішній день це найстаріший метеорит, знайдений на Землі. Вік самої планети при цьому становить 4,54 мільярда років. Про знахідку повідомляється в прес-релізі Університету Лафборо.

На думку вчених, цей невеликий камінь вугільного кольору, знайдений жителем Лафборо, співробітником Організації астрофізичних досліджень Східної Англії (EAARO) Дереком Робсоном, – фрагмент космічного сміття, що залишилося після формування планет Сонячної системи. Передбачається, що він прилетів на Землю з пояса астероїдів, розташованого між орбітами Марса і Юпітера.

Зараз дослідники з Університету Лафборо разом з колегами з EAARO вивчають структуру і склад метеорита, якому дали ім’я Вінчкомб (Winchcombe) за назвою села, поблизу якого він був знайдений. Вчені сподіваються знайти відповіді на питання про процеси, що протікають в ранній Сонячній системі і, можливо, про походження Землі і життя на ній.

Вони використовують такі методи, як електронна мікроскопія – для вивчення морфології поверхні в мікронному і нанометровому масштабі, а також спектроскопію і дифракцію рентгенівських променів, які дають докладну інформацію про кристалічну структуру, хімічні фази і молекулярні взаємодії речовини.

За словами авторів, матеріал метеорита нагадує погано скріплений бетон, що складається з частинок і пилу, які ніколи не піддавалися сильним космічним зіткненням, тобто не брали участь в утворенні протопланетних тіл.

“Внутрішня структура – тендітна і нещільно пов’язана, пориста, з тріщинами, – наводяться в прес-релізі слова одного з учасників дослідження, Шона Фаулера, фахівця з оптичної та електронної мікроскопії з Центру вивчення матеріалів Університету Лафборо. – Схоже, він не піддався термічному метаморфізму. Це означає, що він перебував там, за Марсом, недоторканим до того, як була створена будь-яка з планет. Це рідкісна можливість вивчити шматочок нашого первозданного минулого”.

Основна частина метеорита складається з таких мінералів, як олівін і листові силікати з мінеральними включеннями, які називають хондрами.

“Але склад його відрізняється від усього, що можна знайти тут, на Землі, і потенційно не схожий на будь-які інші знайдені раніше метеорити”, – говорить Фаулер.

Стародавній метеорит являє собою рідкісний приклад вуглистого хондритів – космічної породи, що містить органічний матеріал. До цієї групи належать менше п’яти відсотків метеоритів, що падають на Землю.

“Вуглисті хондрити містять органічні сполуки, в тому числі амінокислоти, які є у всіх живих істот. Можливість ідентифікувати і підтвердити присутність таких сполук в матеріалі, який існував до народження Землі, буде важливим кроком до розуміння того, як зародилося життя”, – пояснив директор з астрохімії EAARO Дерек Робсон, який і виявив метеорит.





ІНШІ НОВИНИ