Знайдені сліди першої технологічної революції в історії людства

Дослідники Лейденського університету і Технологічного університету Ейндховена в Нідерландах припускають, що перша культурна революція в історії людства відбулася близько 400 тисяч років тому, коли предки сучасних людей стали активно розводити вогонь. Про це повідомляється в прес-релізі на EurekAlert!.

Найбільш ранні свідчення можливого використання вогню нечисленні, їх важко відрізнити від природних залишків пожежі. Навпаки, пізніше 400 тисяч років тому на багатьох добре збережених ділянках древніх стоянок, де проводилися археологічні розкопки, були виявлені сліди навмисного використання вогню.

Широке поширення певної культурної поведінки можна пояснити декількома способами: незалежною появою в декількох місцях, міграцією популяцій або передачею генів, пов’язаних з поведінкою. Через відсутність широко поширених змін навколишнього середовища, а також генетичних або викопних свідчень переміщень популяцій гомінінів в цей період вчені стверджують, що культурне поширення є найбільш правдоподібною версією.

Поширення технології кам’яних знарядь відбулося на ранній стадії еволюції людини, чому відповідають сліди міграції населення, наприклад, в історії ашельської технології ручної сокири. При цьому близько 400 тисяч років тому почалося активне поширення древніх технологій, що передує розквіту культур, пов’язаному з пізніми неандертальцями і ранніми Homo sapiens.





ІНШІ НОВИНИ