Вчені назвали причину танення вічної мерзлоти на території Арктики

Фахівці зі Сполучених Штатів з’ясували, що не тільки підвищення температури Землі призводить до масштабного танення вічної мерзлоти в Арктиці. Вчені розповіли, що на швидкість танення вічної мерзлоти також впливають масштабні пожежі.

Під час дослідження фахівці вивчили знімки зроблені супутником за останні 70 років. Це було зроблено для того, щоб визначити швидкість формування термокарсту. Йдеться про просідання земної поверхні при таненні льоду. Дослідження проводилися у північних областях Аляски. Пізніше вчені вдалися до комп’ютерної моделі на базі нейронної мережі, і це дозволило їм визначити, як пожежі, що почастішали, можуть вплинути на вічну мерзлоту. Виявилося, що швидкість формування термокарсту лише за кілька десятиліть збільшилася на 60%.

Основною причиною стрімкого танення вічної мерзлоти вчені назвали підвищення середньої температури на планеті проте, в той же час вказали на те, що пожежі також впливають на ці процеси. Виявилося, що пожежі відповідають приблизно за 10% формування термокарсту. Проте слід зазначити, що кількість пожеж на території Арктики за останні роки збільшилася через те, що підвищилася середня температура, а тундра стала надто сухим регіоном.





ІНШІ НОВИНИ