Вчені: виверження вулкана Тонга призвело до аномальних наслідків

У січні на узбережжі королівство Тонга відбулося велике виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, що спровокувало не лише найсильніші землетруси, а й цунамі. Вчені вже вивчили виверження, що відбулося, і заявили, що воно не пройде без наслідків для нашої планети.

Дослідники нагадують, що вулкан викинув в атмосферу гігантську хмару попелу, і вона піднімалася у висоту на 20 км. Пізніше фахівці зафіксували в атмосфері незвичайні брижі, невідомі науці. За словами вчених, такі незвичайні хвилі вони зафіксували не лише в повітряній оболонці планети, а й навіть у іоносфері. При цьому супутник навіть встиг зробити кілька знімків, на яких ці хвилі добре помітні.

Вчені навіть розійшлися на думці про те, чи можна вважати це незвичайне явище аномалією. Одні фахівці стверджують, що брижі – це акустико-гравітаційні хвилі, відомі науці. Вони виникають через різні природні явища. Інші дослідники кажуть, що процес, що відбувся, точно не можна вважати нормальним, оскільки у нього була велика амплітуда коливань і тривалість дії.





ІНШІ НОВИНИ