Розроблено дешевий метод заморожування полюсів Землі

Вчені розробили дешевий метод заморожування полюсів Землі. Результати цієї роботи опубліковані у журналі Environmental Research Communications.

В результаті глобального потепління підвищення температури розподіляється нерівномірно, таким чином, полюси нагріваються у кілька разів швидше, ніж загалом у світі. Танення льодовиків, в свою чергу, призводить до підвищення рівня моря.

Дослідники представили спосіб, який дозволить зупинити цей процес та заморозити полюси знову за рахунок зменшення надходження сонячного світла. Згідно з планом програми, реактивні літаки повинні розпорошити крихітні аерозольні частинки в атмосфері на 60 градусах південної та північної широти. При попаданні на висоту понад 13 кілометрів (стратосфера) аерозолі починають розноситися вітром до полюсів, трохи затемняючи поверхню під ними. Робити цю процедуру потрібно сезонно в довгі дні полярної весни та на початку літа.

Один і той же парк літаків міг би обслуговувати обидві півкулі, зміщуючись зі зміною сезонів. Фінансові витрати на реалізацію технології оцінили в 11 мільярдів доларів — це менш як третина витрат на охолодження всієї планети на два градуси Цельсія.

Водночас автори наголошують, що це лише тимчасовий захід, «усунення симптомів, а не причини», тому відмова від вуглецевого палива все ще потрібна.





ІНШІ НОВИНИ