Українці у Польщі втрачають роботу через коронавірус

Українські трудові мігранти не вельми поспішають повертатись з Польщі в Україну. За інформацією компанії Gremi Personal, яка займається працевлаштуванням у Польщі, у зв’язку з карантином повернулись близько 4% українців, які працювали у сусідній державі. Полишають Польщу ті, у кого завершується термін робочої візи або перебування у країні за безвізом, а також ті, хто залишився без роботи.

Третій день, відколи зачинені піші переходи на польсько-українському кордоні, громадяни України самостійно доїжджають до трьох пунтків пропуску – Корчова-Краковець, Гребенне-Рава-Руська і Дорогуськ-Ягодин. А вже звідти підсідають в автомобілі, щоб перетнути кордон. За таку послуги люди 15 березня пропонували навіть 100 євро. Однак уже 17 березня налагоджене перевезення українців через кордон спеціальними автобусами Державної служби з надзвичайних ситуацій. Також на пунктах пропуску з польської сторони чергують українські консули і допомагають людям дістатись додому.

Протягом 17 березня, як інформує посольство України у Польщі, вдалося перевезти майже 3500 тисяч громадян. Ще зголосились у посольство понад 2000 українців.

«У консульстві в Любліні 75 осіб зареєструвались, щоб добратись в Україну. До кордону з’їжджаються люди з усієї Польщі і Європи. Невеликими групами їх пропускають в Україну. Українські консули просять водіїв, щоб вони підвозили людей. Готуємо ще евакуацію громадян», – розповів Радіо Свобода генеральний консул України у Любліні Василь Павлюк.

За попередньою інформацією, найближчими днями українська сторона готує 4 потяги у Перемишль, щоб звідти забрати українців, які не можуть виїхати.

«Коли 15 березня польський уряд запровадив обмежувальні заходи у зв’язку з карантином, то десь почалась серед українців у Польщі паніка. Бо частина перебуває тут на основі візи чи безвізового руху. У частини людей закінчувались візи чи термін перебування. Українці почали переживати, чи не буде наслідків, якщо через карантин, вчасно не виїдуть. Це спричинило, що люди почали намагатися якнайшвидше виїхати з Польщі. А Польща припинила всі міжнародні сполучення, лишились 3 пункти пропуску і то автомобільні.Там були скупчення українських громадян, які мали проблеми з перетином кордону. Водії бусів і приватних машин почали збільшувати ціну за переїзд. До нас доходили вістки, що це навіть 500 злотих (3 250гривень – ред.), а це великі кошти. Люди кочували на автовокзалах, коли їм відмінили автобуси. Зараз ситуація заспокоїлась, тому що багатьом вдалося доїхати до кордону і вже звідти українське посольство з українською владою забирають людей», – кажу голова фундації «Наш вибір» у Польщі Мирослава Керик.

Українці шукають нову роботу

Польща не накладатиме санкції на громадян України, термін перебування яких у сусідній державі завершився 15 березня і після цієї дати. Бо люди змушені через обмежувальні заходи залишатись поза межами батьківщини. Мирослава Керик наголосила, що важливо вирішити візові питання, щоб українці через заходи, пов’язані з коронавірусом не постраждали і не були покарані.

«На сьогодні відомо, що українське посольство домовилось із польською прикордонною службою, що та буде толерантно ставитись до таких ситуацій. Але також ми знаємо, що толерантно ставитимуться до тих, хто мав квитки і не зміг їх використати, бо відмінили авіасполучення, залізничне чи автобусне. Невідомо, як буде в інших ситуаціях. Кожну справу розглядатимуть індивідуально. Гарантій немає, що у людей, у яких закінчились візи, не буде проблем на кордоні», – каже Мирослава Керик.

У зв’язку з обмежувальними заходами, пов’язаними з коронавірусом, коли у Польщі зачинились ресторани, готелі, кав’ярні, інші заклади, чимало українців втратили роботу. Вони шукають працю на виробництві, вичікують час або ж повертаються додому.

«До нас почали доходити такі сигнали, а також, що українців виселяють з орендованих помешкань, бо не мають грошей, щоб заплатити за них. Ще більш- менш добра справа з виробництвом і є робота у продовольчих магазинах. Але якщо буде погіршуватися ситуація і будуть більші обмеження у праці, то українські громадяни втратять працю і виїжджатимуть в Україну. Ті, хто має заощадження, то вони перечікують, коли завершиться карантин.Ми стараємось лобіювати і доносити до польської влади, щоб вона подумала про амністію для українців у візових питаннях, щоб люди не панікували і могли дочекатися до закінчення карантину і тоді спокійно виїхати», – зауважила Мирослава Керик.

У Польщі, за різною інформацією, працює близько 1,5 мільйони українців. Однак є велика кількість і нелегальних заробітчан. Польський ринок праці найбільше приваблює українців. Однак, якою буде ситуація після карантину, спрогнозувати важко.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ