Аномальна спека з природними катаклізмами: метеорологи дали прогноз на літо

У той час, як за словами синоптиків, часті холодні періоди будуть змінювати рідкісні потепління не тільки в травні 2020 року, але і протягом всіх літніх місяців, в травні і червні погода на більшій частині території північної півкулі буде теплішою, ніж зазвичай. Це пов’язано з перевищенням середніх показників температури поверхні океану.

Про це свідчать дані Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Повідомляється, що незважаючи на відсутність погодного феномену Ель-Ніньйо, який зазвичай призводить до потепління, температура повітря досягла близьких до рекорду показників.

У 2020 році квітень був не менше теплим, ніж в 2016-му, коли спостерігався сильний Ель-Ніньо. Температура повітря в січні, лютому і березні також була рекордною або майже досягла рекорду.

“На тлі поширення COVID-19 прогноз погоди і довгострокові кліматичні дослідження набувають ще більшого значення, ніж раніше, оскільки температура повітря і кількість опадів істотно впливають на ключові галузі економіки і системи охорони здоров’я, які постраждали від пандемії”, – заявив глава ВМО Петтері Талаас.

За його словами, у зв’язку зі зміною клімату поверхню океану нагрівається більше, ніж раніше, а це призводить до почастішання різних погодних катаклізмів, таких як тропічні циклони.

В організації очікують, що в центральних і східних районах екваторіальної частини Тихоокеанського регіону кількість опадів буде близькою до середніх показників. На північ від екватора в цьому регіоні дощі будуть більш ряснішими, ніж зазвичай.

На південному заході і північному сході кількість опадів буде менше середніх показників. Така ж картина, за даними ВМО, очікується на півдні Південної Америки і в Карибському регіоні.

Тим часом, синоптики прогнозують спекотне літо і в Україні.

Як розповів старший науковий співробітник Укргідрометцентру Владислав Тимофєєв, літо-2020 року розпочнеться з невеликим запізненням.

“Літо трошки затримується, адже дуже тепла зима передбачає якусь компенсацію – негативну аномалію. Але тепло буде – липень і серпень типово будуть жаркими”, – сказав він.





ІНШІ НОВИНИ