NASA запустить в атмосферу повітряну кулю розміром з футбольне поле

Космічне агентство NASA планує запустити в атмосферу Землі новий телескоп. Апарат прикріплять до гігантської повітряної кулі, повідомляє The Daily Mail.

Проект назвали ASTHROS, скорочено від Astrophysics Stratospheric Telescope. Повітряний балон, розмір якого в наповненому вигляді сягатиме 150 метрів, запустять з території Антарктиди орієнтовно в 2023 році.

Телескопу належить фіксувати зі стратосфери довжини хвиль, які на даний час не видно з Землі, щоб виміряти рух і швидкість газу навколо новоутворених зірок.

ASTHROS також створить перші докладні 3D-карти щільності, швидкості і руху газу в  регіонах де утворюються зірки, щоб побачити, як новонароджені зірки впливають на навколишній простір.

Експерти NASA відзначили, що, хоча повітряні кулі можуть здатися «минулим століттям» в порівнянні з сучасними технологіями, у них є ряд переваг. Вони не потребують палива, і їх можна швидко підготувати до польоту.

«З ASTHROS ми маємо намір зробити астрофізичні спостереження, які ніколи раніше не проводилися. Місія прокладе шлях для майбутніх космічних польотів, відчуваючи нові технології і забезпечуючи підготовку наступного покоління інженерів і вчених », – розповіли представники космічного агентства.





ІНШІ НОВИНИ