Обов’язкова українська у сфері обслуговування: кого стосуватимуться нововведення

Від 16 січня сфера обслуговування в Україні має надавати послуги державною мовою згідно із законом “Про функціонування української мови як державної”. Кого стосуватимуться ці нововведення та як впливати на порушників закону про мову в ефірі Українського радіо розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Кого стосується закон

На думку Тараса Креміня, закон поступово імплементується в українське суспільство і частина з норм вже стали чинними.

“Обов’язковою стала державна мова у сфері науки, освіти, охорони здоров’я, інфраструктури, питаннях, пов’язаних із технічною документацією, проєктними умовами та документообігом громадських об’єднань та політичних сил”, – сказав Кремінь.

За його словами, з 1 вересня 2020 року в школах, де навчання здійснювалося російською мовою, близько 200 учнів першого класу почали отримувати знання виключно українською мовою.

“Стосовно 16 січня та сфери обслуговування, то на тридцятому році української незалежності вас вперше повинні зустрічати на порозі супермаркетів, АЗС, закладів освіти та соціальної сфери українською за замовчуванням. Такого обов’язку раніше не було”, – розповів Кремінь.

На питання, чи готові пересічні українці виконувати ці нововведення, мовний омбудсман зазначає: “Ми завжди когось захищали. Але ніколи не захищали свої права і не думали про свою честь і гідність. 16 січня – це ще й день пам’яті кіборгів. Вони захищали не лише землю, а й право громадян України на волевиявлення, на державну мову, на своє право здобувати освіту, мати мирне небо над головою. Тоді чому в тилу, у Києві, Харкові, Одесі у декого виникають сумніви, чи варто захищати державну мову? Тих громадян України, які схвально ставляться до імплементації мовного закону, -більшість. Ті, хто розганяє істерію – це люди, які працюють на інтереси іншої держави”, – додав Кремінь.

Як поскаржитися

“Забезпечення обслуговування українською мовою – це теж товар, за який споживач сплачує кошти. Якщо ви не чуєте української на своє звертання українською мовою, сміливо викликайте адміністратора торговельного залу, керівника філії банку тощо і заявляйте про порушення своїх прав. Якщо цього немає, тоді звертайтеся зі скаргою чи зверненням на гарячу лінію Уповноваженого із захисту державної мови”, – зазначив Кремінь.

За словами омбудсмана, скаргу можна або оформити письмово на поштову скриньку, або заповнити електронну форму на сайті mova-ombudsman.gov.ua. У заяві слід вказати свої ініціали, висловити суть проблеми, залишити свої координати та за можливості додати аудіо, відео чи фото як доказ порушення.

Далі впродовж 30 днів уповноважений проводить відповідні дії, фіксує порушення і надсилає на адресу цього закладу запит про виправлення такої ситуації.

“Якщо протягом року такий супермаркет чи АЗС порушить двічі мовний закон, ми маємо право складати протокол і накладати штрафи. Слід зазначити, що їх сплачуватиме не персонал закладу, а власники або керівництво. А це означає три важливі складові: це б’є по гаманцю керівника, який не довів персоналу важливість виконання закону, це б’є по репутації самого закладу і призводить до втрати довіри у споживачів послуг”, – додав Кремінь.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ