Посол Латвії назвав 10 улюблених місць в Україні, які рекомендує відвідати

У рамках проєкту Рубрики “Дипломатична нота” Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс розповів про свій топ-10 місць в Україні, які обов’язково рекомендує відвідати.
“Якщо дивитися по містах, то Львів — це номер один. Влітку, коли я вільний, я іноді сідаю на швидкісний поїзд до Львова і приїжджаю, щоб походити по цих вуличках. Не можу сказати, що там мені подобається якесь одна конкретна будівля. Так, Латинський кафедральний собор — класний, Андріївський собор — біля нього є якась аура. Але у Львові просто прекрасна атмосфера. Тому по місцях він на першому місці, в ньому є відчуття живої історії. Плюс, коли заходиш до Львівської політехніки, в Облдержадміністрацію — внутрішні орнаменти, зали, монументалізм… А Львівський Оперний театр!

Ще мене вражає Хотинський замок. Коли ходиш по цьому замку, знову розумієш, що є жива історія.

В Одесі мені подобаються ресторани та риба. І я завжди знаю, що там будуть барабульки, і в будь-якому ресторані вони класні. Інші, може, згадали б Потьомкінські сходи, але у мене Одеса асоціюється з гастрономічним інтересом.

Я завжди дуже любив історію, тому коли буваю в Херсоні, відвідую Катерининський собор — місце поховання Потьомкіна. 2016 року нас пустили в склеп, де стоїть труна, в якому лежать кістки Потьомкіна. У це місце мені завжди приємно повертатися.

Зовсім недавно я був в Холодному Яру, але Чигирин не так мене вразив — місце дає розуміння, як би виглядав замок гетьмана, і це дуже хороша ідея для патріотичного виховання, але коли я побачив в Холодному Яру тисячолітній дуб і Корчму поруч, був вражений.

Трохи інший регіон — старе місто Чернігова та Дитинець. Коли я був на місці поховання Хмельницького, гід сказав мені, що я перебуваю біля будівлі, зображеної на гривнях. Тоді я не повірив, побіг до шофера і попросив 5 гривень і порівняв. У тому місці мені сподобалося відчуття гетьманства, воно там є.

Центр Харкова, знову ж. З одного боку, що унікального в Держпромі? Я зупинявся в готелі в самому центрі, і коли на 4 поверсі там снідаєш, дивишся на місто, відчуття, що ти в серіалі. І може, Харків не такий історичний, як Львів чи Одеса, але родзинки там, звичайно, є. Коли ми їдемо на Донбас, я прошу водія проїхати через центр Харкова, — мене завжди вражає це місто.

Винзавод в Бахмуті — там ціла екскурсія, я кілька разів бував на ній, і екскурсоводи можуть годинами розповідати про ці вина.

Дніпрогес і Хортиця — я був там кілька разів, зокрема — з Міністром закордонних справ. Коли дивишся з Дніпрогесу на Дніпро та уявляєш, як все це будувалося… Я був на Плотині Гувера в Америці — це можна порівняти. А коли з боку Хортиці дивишся на Дніпрогес, і особливо вночі!

Останнє. Коли ми їдемо на Донбас — зупиняємося у Святогірську. Там є пам’ятник Артему. Він знаходиться на пагорбі, і якщо до нього піднятися, звідти видно Святогірський монастир”, — розповів посол.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ