Найбільшими проблемами для українців є війна, корупція, безробіття і тарифи — дослідження

Найважливішими проблемами для українців є війна на Сході, корупція, безробіття і ситуація з комунальними тарифами.

Про це йдеться у результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), опублікованого 4 серпня.

“ТОП-проблемами для України (серед пропонованого респонденту переліку) є війна на Донбасі (63,9% респондентів зараховують проблему до ТОП-3, а 27,9% вважають проблемою №1), корупція (відповідно, 56,3% і 24,6%), безробіття (44% і 20,4%) і комунальні тарифи (41,9% і 10,2%)”, — йдеться у повідомленні.

Водночас до найбідніших (тих, кому не вистачає грошей навіть на їжу) зараховують себе 14,1% респондентів. Найбільше ж респондентів стверджують, що їхній родині або вистачає грошей лише на їжу і одяг купувати вже важко (таких 43,1%), або достатньо грошей і на одяг, і на їжу та вони можуть дещо відкладати, але цього недостатньо для придбання дорогих речей, як телевізор чи холодильник (таких 32,8%).

Ще 7,7% респондентів мають високий або дуже високий достаток – вони можуть дозволити купувати деякі дорогі речі або можуть навіть дозволити собі все, що захочуть.

“Якщо порівнювати ситуацію з липнем 2019 року (методом особистих “face-to-face” інтерв’ю було опитано 2000 респондентів у липні 2019 року), тобто до початку пандемії та до формування нового уряду і парламенту, то ситуація практично не змінилася. Наприклад, у липні 2019 року 13% зараховували себе до найбідніших, зараз – 14,1% (різниця – у межах похибки)”, — йдеться у дослідженні.

При цьому, якщо у липні 2019 року 5,8% зараховували себе до тих, хто має високий / дуже високий достаток, то зараз таких — 7,7% (ріст понад похибку).

Довідково: опитування проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) протягом 24 липня-1 серпня 2021 року. Аудиторія: населення віком від 18 років, що мешкають у 105 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ