Марсохід Curiosity зняв одразу два сонячних затемнення на Марсі

Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору опублікувало на своєму сайті кадри сонячного затемнення на Марсі, яке зняв марсохід Curiosity.

У повідомленні говориться, що камера під назвою Mastcam, встановлена на ровері, має безліч фільтрів. Один з них дозволяє спостерігати за Сонцем безпосередньо. Завдяки йому і вдалося зафіксувати відразу два сонячних затемнення, які відбулися один за одним.

Фобос – перший супутник Марса – затулив Сонце 26 березня. Його середній радіус – 11,2 кілометра. Він знаходиться ближче до планети в порівнянні з Деймосом – другим супутником. Його радіус – 6,2 кілометра. Він з’явився в об’єктиві марсохода трохи раніше, 17 березня.

Оскільки Фобос не здатний повністю затулити сонячний диск, таке затемнення називають кільцевим. Деймос ж настільки маленький, а його орбіта так віддалена, що він не здатний затьмарити зірку , тому вчені говорять, що він «переходить» через Сонце.

Сонячні затемнення на Марсі фіксували кілька разів різними роверами. Кожна нова зйомка потрібна для того, щоб уточнити координати орбіт супутників. Пояснює один з учасників місії Curiosity Марк Леммон ( Mark Lemmon ):

«Більше спостережень, які ми накопичуємо з плином часу, допомагають визначити подробиці кожної орбіти. Вони весь час змінюються у відповідь на гравітаційне тяжіння Марса, Юпітера або навіть один одного, тому ми повинні коригувати дані».

На сьогодні відзнято вісім затемнень Деймосом і 40 затемнень Фобосом. Ці знімки вдалося отримати завдяки марсоходам Curiosity, Opportunity і Spirit.

Джерело