У палаці Нерона виявили секретну камеру зі сфінксом і кентаврами

Археологи, які реставрували палац римського імператора Нерона, несподівано виявили в ньому таємну кімнату, про існування якої ніхто не підозрював.

У великому підземному приміщенні збереглися фрески із зображенням як реальних, так і міфічних істот, повідомляє Science Alert.

Настінні малюнки виконані в червоних і помаранчевих тонах зі слідами позолоти. Вчені розгледіли танцюючих кентаврів в компанії бога Пана, птахів і морських істот, в тому числі гіпокампу (водяних коней), і збройного воїна, який боровся з пантерою.

Крім того, на стіні відображений «мовчазний і самотній» сфінкс, що сидить над чимось на зразок священного каменю.

Палац Нерона, також відомий як Domus Aurea ( «Золотий будинок»), був зведений після Великої римської пожежі в 64 році нашої ери. За історичними свідченнями, вогонь вирував протягом дев’яти днів і знищив більшу частину міських будівель.

На місці, що звільнилося, імператор наказав побудувати цілий палацово-парковий комплекс, який вражав своєю розкішшю. Але побачити його повністю завершеним не встиг, так як був скинутий і загинув через чотири роки.

Наступники Нерона доклали значних зусиль, щоб знищити сліди грандіозної споруди – багато загинуло при черговій пожежі, частину будівель закинули, інші були перебудовані.

Лише в ХХ столітті фахівці почали відновлювати вцілілі фрагменти палацу. На початку 2019 року для публіки вперше відкрили секцію на Палатинському пагорбі.

«Кімнату сфінкса» виявили під час робіт на сусідній ділянці, в районі Оппійського пагорба.

Робочі включили яскраве освітлення і в променях прожекторів помітили отвір в кутку однієї з кімнат. Він і вів в секретну камеру.

Більша її частина досі заповнена брудом, і експерти поки не радять її видаляти – це може дестабілізувати весь комплекс.

Але видимі частини, які провели в темряві майже двадцять століть, розповідають нам про атмосферу, що панувала під час правління Нерона, зазначила директор Археологічного парку Колізею Альфонсина Руссо.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ