Вчені зафіксували зміни в мантії землі: на глибині 750 км стався землетрус магнітудою 5 балів

Сейсмологи повідомили про те, що в Парагваї були зафіксовані дуже рідкісні поземні поштовхи. Вони зафіксували глибину епіцентру, яка досягає 750 кілометрів, повідомляє портал www.planetanovosti.com.

Через те, що амплітуда землетрусу була незначною, на нього мало хто звернув увагу. Але при цьому потрібно розуміти, що ситуація більш, ніж серйозна. Якщо брати до уваги наукову класифікацію, то в залежності від глибини виникнення підземні поштовхи умовно можна поділити на три різні категорії. До 70 км – «нормальні», до 300 км – «проміжні» і понад 300 км – «глибокофокусні». У Парагваї відбувся глубокофокусний землетрус. При цьому його глибина дуже рідкісна.

На такій глибині розташовується верхня мантія, яка може поширюватися на глибині від 400 і до 900 кілометрів. Ніхто до цього шару, звичайно, не доходив з учених, але є припущення, що сейсмічні хвилі на цьому рівні відбуваються неймовірно швидко. Геологи додають, що там може бути дещо інша кристалічна решітка.

Поки що залишаються незрозумілими причини, які можуть спровокувати події сейсмічного походження саме в цьому шарі планети. Деякі фахівці припускають, що на такій глибині можуть закінчуватися плити літосфери. Їх краї починають поступово плавитися і потім падають на ядро ​​планети.

Можливо, в цих припущеннях і є частка правди. Але ще в 1988 році геолог з Японії К. Могти, який займався дослідженням глубокофокусних землетрусів в області Камчатки, виявив, що подібні підземні поштовхи можуть говорити про швидкі дрібнофокусні землетруси з дуже великою силою. Тому найближчим часом в зону ризику входить досить велика територія, крім Парагваю.

 





ІНШІ НОВИНИ