Вчені приголомшили відкриттям про Стоунхендж

Вчені Ньюкаслського університету (Велика Британія) дійшли висновку, що будівельники Стоунхенджа використовували свинячий жир для транспортування масивних каменів на санчатах.

Жирові залишки на черепках глиняного посуду, знайдених на стінах Даррінгтону, близько Стоунхенджа, довгий час вважалися пов’язаними з годуванням багатьох сотень людей, які приїхали з усієї Британії, щоб допомогти побудувати стародавній пам’ятник.

Але, новий аналіз, проведений археологами в Університеті Ньюкасла, Великобританія, показує, що, оскільки фрагменти були отримані з посуду, який за розміром і формою нагадував відра, а не посуд для приготування або подачі страв, їх можна було використовувати для збору і зберігання сала.

Аналіз залишків абсорбованого жиру є добре відпрацьованим методом виявлення продуктів, для яких використовувався інший тип кераміки. Але більше уваги необхідно приділяти інтерпретації цієї інформації, стверджує доктор Шілліто.

Доктор Ліза-Марі Шілліто, старший викладач ландшафтної археології, Університету Ньюкасла, сказала:

“Мене цікавив винятковий рівень збереження і велика кількість ліпідів – або жирових залишків, яку ми отримали з глиняного посуду. Я хотіла дізнатися більше про те, чому ми бачимо таку велику кількість свинячого жиру в глиняному посуді, коли кістки тварин, які були викопані на місці, показують, що багато хто зі свиней були «підсмажені на слині», а не порізані, як можна було очікувати, якщо б їх готували в горщиках ”

За словами вчених, археологічні знахідки дають тільки частину загальної картини, тому необхідно шукати додаткові докази такого застосування свинячого жиру.

Як повідомлялося, вчені з США та Великобританії провели дослідження, які дали можливість зробити висновок, що будівельниками легендарного споруди були жителі зі країн півдня.

Вони визначили, що будівельники прийшли до Великобританії з Середземномор’я.

ДНК останків людей, які були знайдені поблизу від комплексу, були проаналізовані. Вдалося встановити, що ці люди жили в околицях Стоунхенджа 4-5 тисяч років тому. Після вивчення ДНК вдалося встановити, що код схожий на ДНК людей, які проживають в країнах Середземномор’я.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ