Вчені: четверта частина населення планети може залишитися без чистої води

Протягом останніх ста років споживання води виросло більш ніж в два рази швидше, ніж населення Землі. Оскільки запаси води продовжують скорочуватися, деякі країни можуть зіткнутися з водною кризою, попереджають експерти з Інституту Світових ресурсів.

За даними на 2019 рік, сімнадцять країн, в яких проживає загалом 1,7 мільярда чоловік (чверть населення планети), відчувають “екстремально високий” рівень водної кризи, повідомляє Science Alert.

Це означає, що міста, сільське господарство і промисловість щорічно забирають 80% наявних водних ресурсів.

У цей список увійшли переважно країни Близького Сходу і Північної Африки. Трійку «лідерів» склали Катар, Ізраїль і Ліван. За ними, в порядку убування, слідують Іран, Йорданія, Лівія, Кувейт, Саудівська Аравія, Еритрея та Об’єднані Арабські Емірати.

У такій ситуації навіть невеликої посухи достатньо для того, щоб викликати руйнівні наслідки. Тим часом, на думку вчених, з подальшою зміною клімату ситуація, швидше за все, буде погіршуватися.

У 26 країнах рівень стресу оцінили як «високий» – доступне водопостачання в них виснажується на 40% в рік.

До цього переліку увійшли і деякі європейські держави, такі як Бельгія, Іспанія, Португалія та Італія.

Хоча в даний час немає глобального дефіциту води як такого, все більше число регіонів хронічно потерпають від браку води, повідомили експерти ООН.

Одним із способів вирішити проблему може стати рециркуляція стічних вод. У країнах Близького Сходу і Африки більше 80% води, що витрачається не використовується повторно, і створення відповідної інфраструктури може істотно заощадити ресурси.

Так, Австралія на початку 2000-х років була близька до тотальної посухи, але їй вдалося майже вдвічі скоротити своє внутрішнє водокористування.

На думку експертів, до 2050 року приблизно половина світового населення, яке до того моменту досягне 9,7 мільярдів чоловік, буде жити в посушливих районах.

Якщо світ не поліпшить свою сільськогосподарську ефективність, не зменшить водокористування і не почне повторно використовувати стічні води, дефіцит води може стати постійною реальністю майбутнього, зазначили автори дослідження.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ