Вчені: зрушення в активності Сонця прискорять глобальне потепління

Міжнародна група вчених з Росії і Великобританії створила математичну модель, яка показує магнітну активність Сонця за минулі 100 тисяч років. Дослідники побудували графік і дізналися, що пік активності світила припаде на 2600 рік: на той час температура поверхні нашої планети стане вищою на два з половиною градуси.

Таким чином, саме коливання в цикли сонячної активності, кожен з яких зазвичай триває близько 11 років, посилять глобальне потепління. Дослідження опубліковане в виданні Scientific Reports.

«Коливання базового сонячного магнітного поля в останні два століття пов’язані з тривалим сонячним інерційним рухом навколо барицентра Сонячної системи і збільшенням сонячного випромінювання і температури Землі. Очікується, що ця тенденція збережеться в наступні шість століть. Це може привести до подальшого природного підвищення земної температури більш ніж на два з половиною градуси до 2600 року », – пишуть вчені.

Сонячну активність можна обчислити за кількістю спалахів і плям на поверхні зірки. Вони тісно пов’язані з коливаннями в її магнітному полі: так, саме в періоди підвищеної активності світила частіше відбуваються магнітні бурі.

Зміни температури Землі за останні 140 років. Хмарно темна лінія показує базове підвищення температури, сині та червоні області відображають природні коливання температури, викликані поєднанням земних причин і сонячної активності. Підвищення земної температури визначається на 0,5 ° C за 100 років.

Найтриваліше падіння сонячної активності, яке тривало з 1645 по 1715 рік, описав астроном Едвард Маундер в XIX столітті. Явище назвали Маундерівським мінімумом: вважається, що саме він став причиною «малого льодовикового періоду», який спостерігався в той час в країнах Європи.

Як повідомляється в дослідженні вчених, сонячна активність спочатку сповільниться в 2050-х: але з цього не випливає, що глобальне потепління зупиниться, швидше за все, воно тільки трохи загальмується, щоб незабаром досягти свого піку. При цьому, за даними фахівців, зсуви в циклах активності Сонця стануть рідшими тільки до 3700 року. А до тих пір людство чекає глобальне потепління, що набиратиме сили.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ