Вченим вдалося розгадати головну таємницю еволюції

Японські вчені вперше виростили в лабораторних умовах мікроорганізм, який може бути сполучною ланкою між одноклітинним і багатоклітинним життям.

Вихідним «матеріалом» послужили археї – одноклітинні мікроби без ядра і мембранних органел. За даними деяких досліджень, вони виникли більше двох мільярдів років тому і можуть бути найдавнішими істотами, які до сих пір населяють Землю.

Щоб змусити їх еволюціонувати, у авторів наукової роботи пішло 12 років.

Група мікробів під назвою Lokiarchaea була виявлена ​​у відкладеннях морського дна, у підводних гідротермальних джерелах Атлантичного океану.

Співробітники Вагенінгенського університету в Нідерландах виявили у цих архей гени, близькі до генів еукаріот – живих організмів, клітини яких містять ядро ​​(це рослини, гриби, тварини і, в тому числі, людина).

Надалі вдалося знайти і інші види архей з такою відмінною рисою. Вчені припустили, що якийсь древній предок подібних мікроорганізмів став родоначальником всього живого на Землі. Але не можна виключати, що гени еукаріот насправді належали іншим мікробам, і їх наявність пояснюється простою випадковістю.

Щоб отримати точну відповідь на це питання, вчені з Японського агентства морських геологічних наук і технологій вирішили провести експеримент в лабораторії.

Вони побудували біореактор, що імітує умови глибоководного викиду метану, і протягом п’яти років чекали, поки повільно зростаючі мікроби розмножаться.

Потім зразки з реактора помістили разом з поживними речовинами в скляні трубки, які простояли ще рік, перш ніж з’явилися будь-які ознаки життя. Генетичний аналіз виявив крихітну популяцію Lokiarchaea.

Відзначається, що клітинний розподіл даних архей займає два-три тижні, так що створення цілої колонії зайняло досить багато часу.

Лише через 12 років вдалося отримати стабільну лабораторну культуру Lokiarchaea і інших метаноутворюючих мікробів, які створили між собою симбіотичні відносини.

Під мікроскопом вони виглядали як круглі клітини діаметром менше одного мікрометра, з пучковидними виступами на поверхні. Археї виробляли енергію, руйнуючи амінокислоти, і могли обмінюватися молекулами з партнерами-симбіотів.

Результати підтвердили, що Lokiarchaea дійсно містять численні еукаріотичні гени, необхідні для еволюції складного життя.

Подальше вивчення їх функцій може продемонструвати, як прості одноклітинні організми зробили перші кроки до розвитку.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ