Китайський ровер продовжує робити дивовижні фото далекої сторони Місяця

Китайська місія «Чан’е-4» на сьогоднішній день здійснює наукові операції на поверхні далекої сторони Місяця протягом повних восьми днів, повідомляють офіційні китайські ЗМІ. Тим часом спусковий апарат і ровер прислали на Землю нові знімки.

Ця місія здійснила посадку на поверхню Місяця на початку січня, ставши першою безпілотної місією, яка коли-небудь працювала на поверхні зворотної сторони природного супутника Землі. Дні і ночі на Місяці тривають приблизно по два земних тижні, при цьому ночі є надзвичайно холодними.

Однак до теперішнього часу обидва апарати місії «Чан’е-4», як можна бачити, успішно працюють в жорстких умовах, що підтримуються на поверхні зворотної сторони Місяця. В ході сьомого за рахунком робочого дня місії, що закінчився 9 липня, ці два робота завершили великий комплекс вимірювань з використанням нейтронних детекторів, інструментів для вимірювання радіації, інфрачервоних спектрометрів і радіопристроїв.

Ці апарати потім перейшли в «сплячий режим», для того, щоб пережити морозну місячну ніч, після якої вони «прокинулися» знову 26 липня і відпрацювали ще один місячний день, який закінчився 7 серпня. Згідно з інформацією, наданою вченими китайської програми освоєння Місяця, до кінця восьмого дня ровер пройшов в цілому 271 метр по поверхні далекої сторони Місяця.

Період обертання Місяця навколо власної осі збігається з періодом його обертання навколо Землі – тому Місяць весь час повернений до нас однією і тією ж стороною. Зворотний бік Місяця багато в чому відрізняється від ближньої сторони, яку ми завжди бачимо з Землі, і вчені не до кінця розуміють природу спостережуваних відмінностей. Вони сподіваються, що дані, зібрані за допомогою стаціонарного апарату «Чан’е-4» і  ровера «Юйту-2», який його супроводжує, допоможуть розгадати цю загадку.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ