Під поверхнею Марса знайшли нові ознаки життя

Вчені наблизилися до розгадки появи метану на Марсі ще на один крок. Їм вдалося отримати уточнені дані про присутність газу в атмосфері Червоної планети. Повідомляється, що це відкриття може довести існування під поверхнею Марса життя.

У новому дослідженні команда вчених з різних країн зафіксувала присутність в атмосфері Червоної планети слідів метану, який піднімається з глибини кратера Гейла, діаметр якого становить 154 кілометри. Більш того, кратер Гейла вважають одним з найдавніших – цей об’єкт має ударне походження і, за оцінками фахівців, був утворений приблизно 3,8 мільярда років тому.

Як показали результати проведеної роботи, концентрація метану в атмосфері Марса може змінюватися в залежності від сезону. Вчені навіть розрахували стійкі річні цикли подібних змін. Нарешті, відзначається, що рівень концентрації газу може також змінюватися протягом одних окремих марсіанських діб. В результаті було встановлено, що кожну добу кратер Гейла викидає в атмосферу близько 2,8 кілограма метану, джерелом якого, як вважають фахівці, можуть бути мікроби, що живуть під поверхнею планети. Саме це і дозволило зробити висновок про те, що в надрах Марса дійсно може ховатися справжнє життя

Джерело





ІНШІ НОВИНИ