В Єрусалимі знайшли вулицю, побудовану Понтієм Пилатом

В Єрусалимі виявили «втрачену вулицю», яка могла бути побудована за розпорядженням префекта (прокуратора) Іудеї Понтія Пілата. Її вік оцінили в дві тисячі років, повідомляє Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

Сліди стародавнього проходу, який, швидше за все, використовували паломники, прямуючи на Храмову гору, вперше помітили британські археологи ще в 1894 році. Але масштабні розкопки на цьому місці розпочалися порівняно недавно.

Після шести років досліджень вчені з Управління старовини Ізраїлю і Тель-Авівського університету знайшли 220-метрову ділянку історичної дороги. Вона йшла від Силоамської купелі до Храмової гори.

До теперішнього часу з-під бруківки витягли понад сто монет. Найбільш пізні з них датовані 17-31 роками нашої ери. Це дозволяє припустити, що робота з будівництва вулиці відбувалася якраз за часів Пилата.

«Датування за допомогою монет дуже точне. За статистикою, монети, викарбувані на 10 років пізніше, є найпоширенішими в Єрусалимі. Тому їх відсутність під вулицею означає, що вона була побудована в більш ранні часи, тобто в епоху Понтія Пилата», – пояснив співавтор дослідження, археолог Дональд Аріель.

Загальна довжина проходу становить 600 метрів, ширина – 8 метрів. Він був вимощений великими кам’яними плитами, як було прийнято в Римській імперії. Дослідники підрахували, що для будівництва було потрібно близько 10 тисяч тонн вапнякової породи.

Вчені також розповіли, що бруківка ховалася під шаром щебеню, що виник, ймовірно, під час зруйнування Єрусалима римськими військами в 70 році. Також були знайдені наконечники стріл, каміння для пращі та інша зброя, залишки згорілих дерев і каміння із зруйнованих будинків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ