На березі Темзи відкопали склад зброї бронзового століття

Сотні знарядь бронзового століття, знайдених на будівельному майданчику біля берегів Темзи, можливо, були підношенням богам, з’ясували британські експерти.

Скарбниця з 453 артефактів, чий вік становить майже три тисячі років, була виявлена в східній частині Лондона в вересні минулого року, але її вивчення триває ще й досі, повідомляє The Daily Mail.

У стародавню колекцію увійшли сокири, мечі, списи, кільця, кинджали і мідні злитки 800-900 років до нашої ери. Вони були ретельно згруповані разом. Археологи припустили, що колись на цьому місці знаходилася майстерня або збройовий магазин. Але також можливо, що інструменти були ритуальною жертвою – така практика була досить поширена у племен тієї епохи. Вироби, що призначалися в дар богам, як правило, топили у воді або закопували в землю.

Знахідку вже визнали третім за величиною відкриттям часів бронзового століття у Великобританії.

Вчені відзначають, що знання про доісторичні звичаї досі дуже уривчасті, і подібні відкриття надають «ще один шматочок головоломки».

За даними інших досліджень, люди бронзового століття також зіткнулися зі змінами клімату, хоча і викликаного природними причинами. Рівень води в річках почав підніматися, і жителям прибережних поселень, ймовірно, довелося мігрувати вглиб острова. Не виключено, що перед від’їздом вони залишили склад зброї біля річки, але так і не змогли згодом ним скористатися.

Артефакти увійшли в колекцію Музею лондонських доків і будуть представлені публіці в квітні 2020 року в рамках великої історичної виставки.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ