У «мертвій зоні» зірки-червоного гіганта знайшли газову екзопланету

Вчені NASA відкрили нову екзопланету з досить незвичайними властивостями. Вона розташована в «мертвій зоні» – області, де, на думку фахівців, не може існувати жодне космічне тіло, пишуть Діалоги.

Газова планета, чия маса приблизно в 8,2 рази перевищує масу Юпітера, обертається навколо зірки-червоного гіганта HD 203949. Повний період її обертання становить всього 184,2 земних дня, повідомляє The Astrophysical Journal.

Зірка знаходиться в кінці свого життєвого циклу. Вона почала скидати зовнішню речовину, розширюючись до величезних розмірів, перш ніж знову стиснутися.

Планета знаходиться глибоко всередині зони, яку повинно було охопити зростаюче світило, але, тим не менш, вона не була зруйнована, а вціліла.

Подальші дослідження вказали на можливу причину цього феномену. Вчені припустили, що планета сформувалася на значній віддалі від зірки і залишалася на безпечній відстані, поки та розширювалася. Пізніше, коли світило позбулося зовнішньої оболонки і знову зменшилося, планета змінила розташування і наблизилася до центру.

«Вирішення цієї наукової дилеми криється в простому факті, що зірки і їх планети не тільки формуються, але й еволюціонують разом», – зробили висновок автори наукової роботи.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ