В Ірані виявили кам’яну стіну невідомої цивілізації

Археологи Тегеранського університету виявили в західному Ірані давню стіну, що простирається на 115 кілометрів. На її будівництво повинно було піти не менше мільйона кубометрів каменю, повідомляють Діалоги з посиланням на Antiquity.

Стіна спрямована з півночі на південь, від гір БАМу до поселення Жав Марг. Кераміка, знайдена на місці розкопок, показала, що її спорудили в період між IV століттям до нашої ери і VI століттям нашої ери.

«Залишки будівель, нині зруйнованих, видно в деяких місцях уздовж стіни. Вони, можливо, були пов’язані з вежами або будівлями», – розповіли учасники експедиції.

Сама стіна зроблена з природних місцевих матеріалів, таких як булижники і валуни. У деяких місцях збереглися залишки гіпсового розчину.

Вчені відзначили, що для її будівництва було потрібно витратити багато зусиль і часу, особливо якщо врахувати, що технології в ті часи були не надто розвинені.

Але залишається невідомим, хто і навіщо затіяв такий проект. Археологи не підозрювали про наявність такої масштабної будови, хоча місцеві жителі давно знали про неї і називали між собою «Стіною Гаурі».

Через погану збереженість археологи навіть не змогли розрахувати початкові параметри споруди. Можливо, вона досягала чотирьох метрів у висоту і трьох в ширину.

Неясно, служила стіна для оборони або виконувала символічну роль. Можна лише припускати, що вона позначала кордон давньої імперії, можливо, парфян (247 р.д.н.е. – 224 н.е.) або Сасанідів (224-651 н.е.). Обидві держави будували в західному Ірані великі замки, міста і іригаційні системи і повинні були володіти ресурсами для зведення «стіни Гаурі». Але для більш точних відомостей будуть потрібні додаткові дослідження.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ