У ПАР знайшли рослину, яка вважалася вимерлою 200 років тому

У Південній Африці виявили квітучу рослину, яка вважалася вимерлою протягом 200 років. Вид називається Psoralea cataracta, в останній раз його бачили в природі в 1804 році, повідомляють Діалоги з посиланням на The Daily Mail.

Рослина відноситься до сімейства бобових. Вона відрізняється незвичайними фіолетовими квітками, за якими її легко впізнати, і ниткоподібним стеблом. Незвичайну знахідку зробив студент-ботанік Браян дю През під час експедиції в Західно-Капську провінцію. Він зауважив унікальну квітку поруч з гірським струмком.

«Як тільки я побачив ці тонкі ниткоподібні пагони, я відразу зрозумів, що це Psoralea cataracta», – розповів молодий чоловік.

Правильність його здогадів підтвердив професор Чарльз Стіртон, колишній директор Національного ботанічного саду Уельсу.

Psoralea cataracta – одна з перших рослин, визнаних втраченими для лісового та сільського господарства. Вона було відомою по одному-єдиному зразку, зірваному на початку століття біля водоспаду Тулбаг (ПАР). Проте, статус «офіційно вимерлої» їй присвоїли тільки в 2008 році, після довгих і безплідних пошуків.

Виявлення квітки показує, як мало вивчені гірські регіони Південної Африки, відзначили фахівці. Флора Кейптауна особливо складна для досліджень, так як більшість видів зосереджено на дуже маленьких ділянках, і їх легко не помітити, «якщо не звертати з второваної дороги».

Цікаво, що у 2016 році Брайан дю През виявив ще два види рослин, які вважалися вимерлими: Polhillia ignota і Aspalathus cordicarpa. До того їх не бачили в природі з 1928 і 1950 років відповідно.





ІНШІ НОВИНИ