Вчені виявили нову сейсмонебезпечну зону біля берегів США

На дні Тихого океану виявили раніше невідому систему розломів, здатну породжувати потужні землетруси. Вона розташована недалеко від Західного узбережжя США, повідомляють Діалоги з посиланням на Science.

Вчені використовували мережу глибоководних кабелів, що реагують на підземні поштовхи. В результаті їм вдалося зафіксувати між розломами Сан-Андреас і Сан-Грегоріо сейсмонебезпечну зону, яка не була позначена на жодній карті. Вона відрізняється порівняно невеликими розмірами, але також є потенційно небезпечною.

Крім того, вони помітили невеликі (3,5 балів) поштовхи на півночі Каліфорнії, в районі міста Гілрой.

Автори дослідження відзначили, що такі дослідження дуже важливі. Приблизно 70% поверхні Землі покрито водою, але систем прогнозування і відстеження підводних землетрусів досі існує вкрай мало. Моніторинг за допомогою кабелів може допомогти не тільки виявляти небезпечні зони, а й передбачати ймовірність цунамі після підземних поштовхів.

Раніше повідомлялося, що після землетрусу в США прокинувся древній розлом. Він перебував в сплячому стані останні 500 років. 250-кілометровий розлом Гарлок проходить по півночі пустелі Мохаве і з’єднується з ще більшим розломом Сан-Андреас.





ІНШІ НОВИНИ