В Південній Атлантиці знайшли німецький крейсер Першої світової війни

У південній частині Атлантичного океану виявили останки одного з найбільших кораблів Першої світової війни. Вони лежали в 98 морських милях на південний схід від Фолклендських островів, на глибині 1610 метрів, повідомляють Діалоги з посиланням на місцеве видання Falklands Maritime Heritage Trust.

Крейсер «Шарнхорст» був флагманом німецької східноазіатської ескадри адмірала Максиміліана фон Шпее. Під час битви за Фолклендські острови в грудні 1914 року його потопив британський Королівський флот.

«Пошуки почалися в день сторіччя битви в грудні 2014 року, але спочатку не увінчалися успіхом», – пояснили учасники експедиції.

Знайти корабель вдалося лише в результаті великої операції, в якій задіяли, в тому числі, чотири підводних безпілотника.

За словами членів групи, під час пошуків вони часто «переслідують тіні на морському дні», помилково приймаючи їх за загиблі кораблі. Але коли на екранах радарів вперше показався «Шарнхорст», ні у кого не виникло сумнівів, що це один з німецьких крейсерів. На дні навіть зберігся кратер від удару, а також величезна кількість уламків після морської битви.

Відомо, що «Шарнхорст» намагався очолити морську атаку на острови, але німецька ескадра була захоплена зненацька армадою британських військових кораблів. Під час битви крейсер вирушив на дно разом з 800 членами екіпажу, в тому числі самим адміралом фон Шпі. Разом з ними затонули ще вісім німецьких кораблів.

Представники Фонду морського спадщини Фолклендських островів відзначили, що тепер недоторканність поховання буде захищена законом.





ІНШІ НОВИНИ