Вчені відтворили по ДНК роздрукованого на 3D-принтері кролика

Міжнародна група вчених розробила новий спосіб дублікації предметів на 3D-принтері. Вони запропонували при створенні впроваджувати в них код ДНК, повідомляють Діалоги з посиланням на Nature Biotechnology.

Вчені зі Швейцарії та Ізраїлю придумали, як впровадити інформацію про створення предмета в нього самого. Дані з кресленнями і формулами передаються методом запису в ДНК.

Фахівці показали на прикладі пластмасового Стенфордського кролика (стандартна 3D модель для наукових розробок), роздрукованого на 3D-принтері, його повне відтворення, використавши для цього шматочок його вуха. У модель заздалегідь була записана ДНК з даними для друку.

У матеріал інформація вставляється особливим способом, який дозволяє вставити молекули ДНК в аморфні кремнієві частинки. Ці частинки оберігають дані від зовнішніх впливів.

За допомогою нової технології можна буде відтворювати предмети на 3D-принтері через багато років. Особливість методу полягає в надмірному кодуванні, яке дозволяє повністю відновити ДНК навіть у разі втрати великої частини матеріалу.

Нещодавно російські вчені вперше «надрукували» колагеновий імплантат для заміни пошкодженої шкіри прямо під час операції. У листопаді американські вчені вперше створили на 3D-принтері зразок людської шкіри з кровоносними судинами.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ