Довжелезний рунічний напис вікінгів вдалося розшифрувати

Шведські вчені розшифрували стародавній рунічний напис, відбитий на камені з епохи вікінгів, який датується приблизно 800 роком нашої ери. За їхніми даними, текст оповідає про кліматичну катастрофу, повідомляють Діалоги з посиланням на Futhark: International Journal of Runic Studies.

Камінь, який зараз стоїть біля церкви Рекського приходу в комуні Едесхег, покритий 762 рунами. Невідомий автор вибив їх не тільки на фасадній частині, а й з боків, і зверху.

Точний зміст напису досі не цілком ясний. Початкові руни свідчать, що камінь був встановлений на честь полеглого воїна по імені Вемуд його батьком Варін.

Вчені перевели окремі фрагменти написи і прийшли до висновку, що це описи боїв. Але спроби пов’язати їх з реальними історичними подіями (наприклад, подвигами короля остготів Теодоріха Великого) виявилися не надто успішні.

В ході нового дослідження фахівці запропонували принципово нове тлумачення. На їхню думку, битви відбувалися не з військами противника, а з силами природи. Ймовірно, вказане протистояння «тепла і холоду, життя і смерті» мало буквальне значення.

Нещодавно стало відомо, що в 536 році Скандинавський регіон вразила кліматична катастрофа. Через різке похолодання в полях загинув урожай, почався голод, який призвів до масової загибелі місцевих жителів. Населення півострова скоротилося, щонайменше, в два рази. Крім того, приблизно тоді ж трапилася магнітна буря, яка викликала нетипове для цих місць північне сяйво, а трохи пізніше сталося затемнення Сонця.

Історики нагадали, що, за віруваннями скандинавів, аномальна зима була передвісником Рагнареку – кінця світу. Люди IX століття сприймали природні явища як гнів богів і могли побоюватися їх повторення.

Вчені припустили, що Рекський камінь був свого роду пам’ятником загиблим і «оберегом» від нової катастрофи. Рунічний напис складається з дев’яти загадок. П’ять з них стосуються Сонця, чотири – верховного бога Одіна і його воїнів. Експерти також виявили явні паралелі між текстом на камені і ранньою скандинавською поезією.





ІНШІ НОВИНИ