У Чехії розкопали дерев’яний колодязь віком сім тисяч років

Вчені з Археологічного центру Оломоуц в Чехії виявили, можливо, найдавніший дерев’яний предмет в світі. Це зруб для колодязя; метод кільцевого датування показав, що його вік становить близько 7275 років, повідомляють Діалоги з посиланням на Journal of Archaeological Science.

«Згідно з нашими висновками, заснованим, зокрема, на дендрохронологічних даних, ми можемо сказати, що стовбури дерев для деревини були зрубані в 5255 і 5256 роках до н. е. », – пояснив археолог Ярослав Пішак.

Колодязь розкопали недалеко від міста Острів під час будівництва автомагістралі в 2018 році. Керамічні фрагменти, знайдені всередині, ставилися до епохи раннього неоліту.

Вчені відзначили, що знайти ці артефакти було непросто, тому що внутрішня частина колодязя була заповнена брудом. Лише після довгих і ретельних розкопок здалася конструкція з чотирьох дубових жердин, з’єднаних плоскими дошками. Розмір зрубу становив приблизно 80 на 80 сантиметрів, а яма йшла углиб до рівня підземних вод.

Незважаючи на те, що деревина постійно перебувала в контакті з водою, вона прекрасно збереглася. Дослідники розглянули сліди кам’яних інструментів, які використовувалися для шліфування кожного фрагмента.

«Ми й гадки не мали, що перші хлібороби, які мали тільки примітивні знаряддя праці з каменю, кістки, роги або дерева, могли обробляти поверхню зрубаних стовбурів з такою точністю», – розповіли автори наукової роботи.

Колодязь може виявитися найдавнішим відомим дерев’яним виробом, хоча офіційно його рекорд поки не підтверджений. В Європі існує близько 40 таких споруд, що відносяться до такого ж тимчасового періоду. Так, колодязь з села Тісакюрт датується приблизно 5600-5400 роками до нашої ери.





ІНШІ НОВИНИ