У гробниці Тутанхамона знайшли можливу могилу Нефертіті

У гробниці єгипетського фараона Тутанхамона в Долині Царів виявили приховану камеру, яка може бути місцем упокоєння його матері, цариці Нефертіті. Вона є однією з найвідоміших жінок Стародавнього Єгипту. Нефертіті правила країною в 1353-1336 роках до нашої ери. Місце її поховання досі не знайдено, повідомляє The Daily Mail.

Археологи, обстежуючи гробницю, використовували георадар, щоб не пошкодити тендітні стіни. Прилад вказав, що в кількох метрах від кімнати, де лежала мумія фараона, є коридори, які ведуть в приміщення шириною приблизно 9,5 метрів і висотою 180 см.

Вчені давно припускали, що Тутанхамон і Нефертіті були поховані поруч. Цариця за життя мала величезний вплив, і її останнім притулком повинна була стати саме Долина Царів.

Крім того, гробниця Тутанхамона занадто мала для фараона. На думку археологів, деякі її приміщення були замуровані, і їх досі не вдалося відкрити. Можливо, в одному з них і знаходиться мумія правительки.

Георадар не показав, чи пов’язано загадкове приміщення з могилою Тутанхамона. Але вони розташовані на одній глибині, так що, ймовірно, їх прорили в один час.

Нагадаємо, поховання Тутанхамона виявили в 1922 році. Це відкриття викликало сенсацію і до сих пір вважається одним з найбільших в єгиптології. Але багато експертів вважають, що керівник експедиції Говард Картер не дуже добре впорався зі своїм завданням – захоплений вивезенням золотих скарбів, він не досліджував всі приміщення до кінця і міг «прогледіти» іншу сенсацію.

Дослідження за допомогою георадара, за словами єгиптологів, не надто надійні, але це – єдиний спосіб дізнатися приховані таємниці гробниці, не свердлячи історичні стіни. Вчені мають намір продовжувати роботу і розкрити нові таємниці древніх фараонів.





ІНШІ НОВИНИ