Вчені знайшли під мумією саркофага унікальне зображення богині смерті

В Єгипті на дні труни після вилучення з неї мумії було виявлено зображення богині смерті. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі National Geographic.

Як зазначається, мумію жінки на ім’я Такерхеб, чий вік становить близько 2500 років, фахівці вирішили витягти з саркофага, щоб провести роботи щодо збереження останків. Швидше за все, мова йде про жрицю або принцесу. Мумія була пошкоджена розкрадачами гробниць, які шукали в саркофазі коштовності.

З 1936 року її мумія зберігалася в Музеї і художній галереї Перта в Шотландії. У 2022 році останки Такерхеб мали намір експонувати поза саркофагом. Тому було вирішено винести їх, щоб піддати консервації. Після вилучення мумії фахівці знайшли на дні труни картину із зображенням богині аментет. У єгипетській міфології вона захищала померлих.

«Побачивши цю картину, я дуже здивувався. У нас не було причини виймати останки настільки, щоб побачити дно труни, і ми ніколи не піднімали мумію, тому не очікували нічого там виявити», – розповів журналістам співробітник Пертського музею Марк Холл.

На дні саркофага аментет зображена в профіль. Так як художник дотримувався канонічних традицій зображення богині, вченим не склало труднощів її дізнатися. На ній була одягнена її традиційна червона сукня, при цьому фігура стоїть на підвищенні, яке вказує на її походження. Друге зображення виконано на внутрішній стороні кришки саркофага. Час повністю стер голову і ноги богині нижче колін. Однак на вцілілих частинах картини фарби зберегли свою яскравість.





ІНШІ НОВИНИ