У Білому морі знайшли шість затонулих кораблів часів Першої світової війни

Фахівці Центру підводних досліджень Російського географічного товариства (ЦПД РГО) знайшли в Білому морі шість кораблів, які затонули в роки Першої світової війни. Про це пише прес-служба РГО.

“В ході експедицій нам вдалося виявити 11 об’єктів, шість з яких виявилися кораблями, що затонули в роки Першої світової війни (1914-1918 рр.)”, – розповів науковий керівник експедиції Андрій Лукошков.

Вчений уточнив, що серед знайдених кораблів часів Першої світової війни опинився 98-метровий американський вантажний пароплав, який перевозив автомобілі і спорядження для фронту. Це судно розбилося об скелі.

Крім того, підводні археологи знайшли два англійських корабля, які перевозили вугілля, а також норвезький і російсько-фінляндський пароплави. Ці чотири судна налетіли на мінні загородження в Білому морі. Ще одна знахідка була англійським лісовозом, який підірвався відразу на двох мінах.

Шукати кораблі в Білому морі фахівці почали в 2017 році, в місцях, де на початку XX століття йшло інтенсивне судноплавство. Перед початком пошуком дослідники вивчали матеріали військово-морських архівів, потім в ході двох експедицій вони обстежили 400 кв. кілометрів Горла Білого моря (протоку, що з’єднує його з Північним Льодовитим океаном).

“Крім того, ми виявили п’ять дерев’яних кораблів. Серед них 22-метрова двощоглова звіробійна шхуна і 36-метровий корабель, імовірно, торговий або з військового конвою”, – додав Лукошков.

Фахівці ЦПИ РГО відзначають, що знайдені кораблі – важливе історичне джерело, з огляду на те, що багато хто з них добре збереглися. В ході експедицій дослідники знайшли ще кілька затонулих кораблів, ідентифікувати які фахівці сподіваються в майбутньому.





ІНШІ НОВИНИ