У Пекіні знайшли «інструкцію» для будівельників Великої Китайської стіни

У Пекіні виявили рідкісний артефакт, який може пролити світло на невідомі подробиці історії країни. Це кам’яна табличка з написом, датована 1368-1644 роками нашої ери. Вчені прийшли до висновку, що в ній міститься «інструкція» для будівельників Великої Китайської стіни.

Артефакт має довжину 55 см, ширину 35 см і товщину 10 см, а важить близько 50 кг. Її помітив охоронець, який патрулював стіну в приміському районі Пекіна Хуайжоу.

Про знахідку доповіли вченим. Дослідник Шан Хен з Пекінського інституту культурної спадщини вивчив напис і прийшов до висновку, що це – короткий опис будівельних робіт.

Імовірно, табличка була створена при імператорі Ваньлі. Він займав престол країни довше більшості інших китайських монархів: з 1572 по 1620 роки.

Відзначається, що штатні охоронці Великої китайської стіни з’явилися в травні 2019 року. Вони збирають сміття і відмовляють туристів від спроб залізти в важкодоступні місця. За цей час патрулі виявили 11 історичних реліквій, включаючи стародавні таблички і фундаменти старовинних будівель.





ІНШІ НОВИНИ