В Індійському океані формується новий континент

Міжнародна група вчених досліджувала острови в південній частині Індійського океану і прийшла до висновку, що там виникає «зародок» нового континенту. Експедиція працювала на архіпелазі Кергелен, розташованому неподалік від Антарктиди, повідомляє Terra Nova.

Ці острови виникли в результаті вулканічної діяльності. Потоки базальту, які виливалися під час вивержень, згодом застигли і утворили ділянки суші. Але також вчені знайшли в зразках ґрунту вкраплення сієнітів – порід гранітного сімейства, які зустрічаються тільки на континентах.

Дослідження показали, що нашарування сієнітів проходили протягом 3,7 млн ​​років – в проміжку від 11,6 до 7,9 мільйонів років тому. Автори припустили, що сієнітовий масив Кергелена, по суті, є «ембріоном» нового континенту. Але для повного формування йому буде потрібно ще багато мільйонів років.

Раніше вважалося, що нові материки можуть виникати в зонах субдукції, де одна тектонічна плита стикається з іншою. Але вищеописаний процес протікає в центрі однієї плити, і це привертає додаткову увагу вчених.





ІНШІ НОВИНИ