Вчені пояснили, чому перед смертю люди бачать одні й ті ж сни

Фахівці американського Центру хоспісної та паліативної допомоги в Буффало протягом 10 років спостерігали за пацієнтами і зробили досить інтригуюче відкриття: виявляється, незадовго до смерті до людей починають приходити одні й ті ж сни.

Люди, що перенесли так звану клінічну смерть, тобто оборотний етап смерті, який є свого роду перехідним періодом між життям і біологічною смертю, часто розповідають про дивні видіння. Як правило, у них перед очима проноситься все життя, після чого вони виявляють себе в темному тунелі, який закінчується яскравим світлом, а деякі навіть зустрічають давно померлих родичів.

Однак дослідження, яким протягом 10 років займалися лікарі з Центру хоспісної та паліативної допомоги в Буффало на чолі з Крістофером Керром, показує, що ще за три тижні до смерті людей починають відвідувати дивні видіння – однакові сни. Спостерігаючи за вмираючими пацієнтами, яких за цей час набралося більше 13 тисяч, фахівці виявили, що 88% людей напередодні смерті бачать неймовірно яскраві сни.

За словами пацієнтів, в 72% випадків уві сні вони спілкувалися з померлими родичами і друзями, відчуваючи при цьому теплі почуття. 59% пацієнтів в своїх останніх снах пакували валізи або купували квитки – в загальному, збиралися в останню путь. Деякі вже їхали в поїзді або летіли в літаку, а іноді також виявляли поруч з собою давно померлих рідних, з якими радісно спілкувалися.

29% пацієнтів теж бачили уві сні своїх близьких і друзів, але виключно живих. Нарешті, 28% спостерігали в своїх передсмертних снах різні спогади з минаючого життя – ті чи інші події, що залишили приємне враження. Винятком стали вмираючі діти: найчастіше їм снилися покійні домашні тварини, яких вони впізнавали. Снилися і дорослі, але їх маленькі пацієнти не могли згадати.

Загадкові сновидіння починаються приблизно за 10-11 тижнів до смерті, причому за 3 тижні їх частота стрімко збільшувалася, а сни ставали все яскравішими. На жаль, пояснити цей феномен Крістофер Керр і його команда не в силах. Можливо, напередодні смерті в мозку починають відбуватися якісь зміни, які призводять до появи подібних снів. Зрозумілим є одне: це заспокоює людей і зменшує страх швидкої смерті.





ІНШІ НОВИНИ