Вчені: при появі Місяця Земля втратила 60% атмосфери

Вчені з Даремського університету (Велика Британія) змоделювали наслідки зіткнення Землі з іншим небесним тілом. В результаті цього катаклізму, як вважається, з’явилася Місяць. Нові дані показали, що наша планета могла при цьому втратити до 60% атмосфери, повідомляє Astrophysical Journal Letters.

Дослідження включало понад 300 симуляцій, створених за допомогою суперкомп’ютера. Вважається, що приблизно 4,5 млрд років тому в Землю врізалася інша планета, орієнтовно розміром з Марс.

Автори наукової роботи розглянули сотні різних сценаріїв, де змінювалися кут і швидкість удару, діаметр і характер порід самого космічного об’єкта. Результати показали, що Земля могла втратити значну частину атмосфери – від 10 до 60%.

Але можливий і інший варіант. Атмосфери великих планет, повільно зближуються одна з одною, можуть переміщатися між собою.

Автори зазначили, що отримані ними дані корисні не тільки для вивчення найдавнішої історії. Завдяки їм можна краще зрозуміти, як космічні зіткнення можуть подіяти на скелясті планети за межами Сонячної системи.





ІНШІ НОВИНИ