Запущена в 1966 році ракета летить назад до Землі

Експерти NASA вивчили астероїд 2020 SO, який зараз наближається до Землі, і прийшли до висновку, що це зовсім не космічна скеля, а рукотворний об’єкт. Точніше – стара ракета, яка була запущена в ході невдалої місячної місії. Вона повертається «додому» через 54 роки, повідомляє Phys.org.

У 1966 році ракета Centaur успішно доставила спусковий апарат NASA Surveyor 2 на Місяць. Але під час посадки один з двигунів модуля не увімкнувся, і він врізався в поверхню. Ракета тим часом пронеслася повз Місяць і вийшла на орбіту навколо Сонця. З тих пір про її місцезнаходження не було ніяких звісток – до недавнього часу.

У вересні телескоп на Гаваях виявив загадковий об’єкт, що прямує в бік Землі. Судячи з яскравості, його розмір становить близько восьми метрів. Це приблизно збігається з параметрами Centaur (10 метрів в довжину і три в діаметрі).

Вчені відразу звернули увагу, що орбіта астероїда дуже схожа на земну. Крім того, об’єкт знаходиться в тій же площині, що і Земля (астероїди зазвичай рухаються під дивними кутами), і летить зі швидкістю 2400 км / год – занадто повільно для космічних брил.

Якщо це дійсно старий Centaur (по суті, легка оболонка), то він і повинен рухатися інакше, ніж важка космічна скеля. Експерти відзначили, що в міру наближення об’єкта 2020 SO отримають більш точні відомості і зможуть остаточно підтвердити його природу. Нетиповий «астероїд» наблизиться до планети в середині листопада і, як очікується, проведе кілька місяців на орбіті.





ІНШІ НОВИНИ