Вчені передбачили руйнівні урагани там, де їх ніколи не було

Вчені з Окінавського інституту науки і технологій заявили, що незабаром слід очікувати руйнівні урагани там, де їх ніколи не було. Причина – зміна клімату, що посилила вітри і тепер їм потрібно більше часу, щоб ослабнути над сушею. Про дослідження говориться в статті, опублікованій в виданні Nature.

Відзначається, що урагани, які зароджуються над океанами, що стали теплими, несуть з собою більше вологи, тому не втрачають сили над сушею. Через це стихійні лиха, пов’язані з глобальним потеплінням, можуть стати більш руйнівними. Вони будуть зачіпати людей, що живуть там, куди урагани раніше не добиралися. А прибережні території піддадуться загрозі великих затоплень через рясні дощі.

Наприклад, вчені проаналізували урагани в Північній Атлантиці за останні 50 років. Виявилося, що протягом першого дня після того, як вони виявлялися над сушею, урагани слабшали майже в два рази повільніше, ніж півстоліття тому. А через те, що урагани несуть із собою підвищену кількість вологи, то збільшиться і число опадів.





ІНШІ НОВИНИ