На дні Балтійського моря знайшли німецьку шифрувальну машину “Енігма”

Німецькі водолази виявили на дні затоки Гельтінг (Балтійське море) шифрувальну машину “Енігма”. Її використовували нацистські війська для передачі секретних повідомлень під час Другої світової війни, повідомляє The Daily Mail.

Незвичайну знахідку зробили випадково, під час робіт з видалення викинутих рибальських сіток, що загрожують морським мешканцям.

Шифрувальний механізм «Енігма» розробив незабаром після Першої світової війни інженер Артур Шербіус. Спочатку він призначався для комерційного використання, але був швидко прийнятий на озброєння багатьма національними урядами і військовими.

Портативний пристрій згодом допрацювали і удосконалили. Але експерти з головного шифрувального підрозділу Великобританії на чолі з Аланом Тюрінгом змогли зрозуміти принципи, що лежать в основі функціонування «Енігми», і навчилися розшифровувати німецькі радіопередачі. На піку своєї активності союзні війська розшифровували близько 3000 німецьких повідомлень в день, зокрема, допомагаючи вистежувати підводні човни під час битви за Атлантику.

Експерти припустили, що даний екземпляр, швидше за все, опинився в морі в травні 1945 року. Тоді німецькі війська затопили в затоці 47 власних підводних човнів, щоб вони не потрапили в руки союзників.

«Ми підозрюємо, що наша «Енігма» випала за борт під час цих подій», – відзначили учасники дослідницької групи.

Цікаво, що дайверів найняв Всесвітній фонд природи (WWF). Представники цієї організації вже не перший рік працюють над очищенням Балтійського моря від мереж-«привидів». Занедбані або втрачені рибальські мережі, становлять смертельну пастку для риб, морських ссавців і птахів. Водолази регулярно знаходять більш великі об’єкти, за які ті чіпляються. Але, як правило, це стовбури дерев або камені. Знайти «Енігму» було великою несподіванкою для групи, тим більше що цих машин залишилося дуже мало.





ІНШІ НОВИНИ