Археологи виявили новий спосіб муміфікації померлих в Стародавньому Єгипті

Команда вчених-археологів після досліджень прийшли до висновків про те, що жителі Стародавнього Єгипту могли використовувати глиняні оболонки для поховання померлих.

До таких висновків вчені прийшли після вивчення староєгипетської мумії, яка довгий час зберігалася в музеї Сіднейського університету. За попередніми даними, саркофаг відноситься приблизно до 1000 року н. е.

У саркофазі знаходилася мумія титулованої жінки на ім’я Міру.

Її вже частково вивчали в 1999 році і тоді фахівці з’ясували, що навколо мумії знаходиться шар глини.

У той час фахівці припустили, що глиняна оболонка – це аналог захисного смоляного панцира, в який іноді зберігали королівські мумії в період від пізнього Нового царства (близько 1294-945 років до нашої ери).

У минулому році археологи знову зацікавилися даним саркофагом і зробили 3D-зображення внутрішніх шарів. Результат КТ-діагностики показав, що глиняна оболонка щільно прилягає до тіла покійної.

Вчені прийшли до висновку, померла була замурована в глину одразу після обряду муміфікації. Завдяки міцному панциру мумія відмінно збереглася і не розсипалася. При цьому цілком можливо, що мумія спочатку перебувала без саркофага, так як застигла глина виконувала його функції.





ІНШІ НОВИНИ