Як вибрати байдарку в інтернет-магазині “Два Капітани”

Вирушаючи плавати по гірських річках, важливо підібрати надійне і міцне судно – байдарку, а зробити це можна на сайті https://dvakapitana.com.ua. Завдяки їй ви маєте можливість триматися на плаву, підкорювати річкові пороги і забезпечити собі максимальну безпеку в ході екстремального відпочинку на природі.

Як вибрати хорошу байдарку і які особливості конструкції варто врахувати в першу чергу, ми розповімо нижче.

Типи байдарок

На ринку представлені три типи байдарок: надувні, каркасні, каркасно-надувні. У кожного типу – свої плюси і мінуси, характеристики, призначення, і важливо підібрати підходящий варіант з урахуванням виду туристичного дозвілля: спокійна рибалка на середині водойми, стрімкий сплав по порогах повноводної річки або прогулянка по водних «артеріях», де немає вируючих потоків і кам’янистих ділянок.

Для туристів-новачків кращими байдарками вважаються надувні. Це універсальний варіант, який підходить для риболовлі, спусків по порожистих річках і походів по спокійному плину уздовж мальовничих берегів.

Кращі надувні байдарки – це вироби без жорсткого каркасу, що складаються з двох бортових балонів. Вся поверхня надувної конструкції покрита ПВХ-оболонкою. Вона захищає байдарку від впливу різних компонентів – цвілі, найпростіших мікроорганізмів, що мешкають у воді, агресивних середовищ.

Головними перевагами кращих надувних байдарок вважаються такі характеристики:

  • мала вага: це особливо важливо, якщо вам потрібно транспортувати конструкцію по суші. Ви зможете зробити це без особливих зусиль. Важить цей тип судна від 10 кг;
  • невеликий обсяг: після того як ви спустите байдарку, її можна згорнути в акуратний і компактний сувій. Він поміститься в похідний рюкзак або сумку;
  • оперативний спуск на воду: навіть якщо надувна конструкція в розібраному стані, то вам достатньо всього 10-15 хвилин, щоб накачати її і спустити на воду;
  • стійкість: кращими надувні байдарки також визнані через те, що вони досить стійкі і легко керовані. Неспроста саме надувні байдарки використовуються під час спусків по гірських порогах при будь-яких погодних умовах;
  • висока прохідність: надувні конструкції підходять як для прогулянок по річковій гладі, так і для проходження кам’янистих ділянок. Завдяки високій щільності матеріалу в основі судна воно витримує подібні випробування без особливих труднощів.

Але навіть у кращих надувних байдарок є деякі недоліки. Наприклад, зійти на хвилю на цій конструкції дуже складно. Через це ви можете надовго зупинитися на одній ділянці шляху.

Також байдарочники радять бути обережними при надуванні човна. Якщо надути його до межі і забути на сонці, то судно може швидко розійтися по швах. У цьому випадку потрібен якісний ремонт, інакше байдарка відразу після спуску на воду піде на дно.

Другий вид судна, призначений для походів по гірських річках, – каркасні байдарки. Їх вибирають туристи, які планують спускатися по водній гладі, що знаходиться в спокійному стані.

Ця байдарка складається з міцної конструкції – каркаса, виготовленого з алюмінію або дюралю, міцної оболонки («шкури»). У деяких примірниках є і так званий фартух, що захищає судно від потрапляння води всередину.

Головними перевагами каркасних байдарок вважаються:

  • висока швидкість: на відміну від кращих надувних байдарок, для управління якими потрібно докласти чимало зусиль, ці човни швидко ковзають по водній гладі, коли ви керуєте ними в менш інтенсивному режимі;
  • місткий «багажник»: в засіках каркасних конструкцій достатньо місця, щоб розмістити похідні речі – рюкзаки з їжею, казанками, змінним взуттям і речами;
  • велика вантажопідйомність: вона витримує понад 100 кг, і при цьому велике завантаження не впливає на швидкість пересування судна.

До недоліків цього типу судна відносять високу вартість, тривалу збірку і велику вагу. Для транспортування каркасних човнів знадобиться окремий причіп або багажник, встановлений на даху автомобіля.

І третій тип байдарок, який об’єднує властивості двох попередніх, – каркасно-надувні. В їх основі – жорсткий каркас, виготовлений з металу, і два балони, які забезпечують маневреність і стійкість конструкції. Її рекомендується використовувати для походів по річках, де немає бурхливих течій і порогів.

Ось кілька основних переваг цих суден:

  • невелика вага;
  • маневреність;
  • компактність в зібраному стані;
  • стійкість;
  • наявність простору для зберігання похідних речей.

Серед недоліків – тривала збірка і висока вартість ремонту, обумовлена ​​заміною виробів з дорогих матеріалів.

Головні характеристики байдарок

Підбираючи байдарку, на якій ви підете в похід, варто звернути увагу не тільки на її тип, але і на супутні характеристики:

  • вага судна в розібраному й зібраному стані: це важливий показник, від якого залежить, як ви будете транспортувати виріб до місця відплиття – на машині або в рюкзаку;
  • швидкість збірки: чим гірший цей показник, тим більше часу ви витратите на підготовку до туристичного походу. Оптимальне рішення в цьому випадку – надувні човни. Щоб привести такий екземпляр в повну бойову готовність, достатньо від 15 до 45 хвилин (залежить від розміру судна);
  • кількість місць: при виборі цього показника варто врахувати кілька нюансів. Щоб керувати одномісним човном, потрібна відмінна фізична форма і повний самостійний контроль над судном. А ось при сплавах на човні, орієнтованому на три-чотири посадкових місця, вам буде потрібна злагоджена командна робота екіпажу, інакше є ризик, що судно перекинеться, або ви втратите управління.

Резюме

Вибираючи байдарку, обов’язково врахуйте бажаний вид відпочинку (спуск по порогах, риболовля, прогулянка уздовж берегів річки) і супутні фактори: допустима вага, кількість посадкових місць, параметри судна, місткість вільного простору. Тільки так вам вдасться організувати комфортний відпочинок на природі і підібрати найбільш підходящу модель водного транспорту.





ІНШІ НОВИНИ