Як правильно вибрати насіння

Для стабільного отримання високих врожаїв овочів вирішальне значення має якість посівного матеріалу, а саме, насіння, широкий вибір якого представлений за посиланням https://semena.in.ua/nasinnya-ovochiv/. Основними показниками якості насіння є його сортова чистота, схожість, енергія проростання і життєздатність. Схожість насіння залежить від його зрілості, терміну та умов зберігання. Попередню оцінку насіння можна провести навіть візуально: якісне насіння повинне бути добре наповненим.

Щуплість і зморшкуватість може свідчити про те, що насіння було зібране недозрілим. Серед насіння не повинно бути домішок інших культур, сміття, а також потворних, битих або дрібних екземплярів. Тільки повноцінне насіння – запорука майбутнього високого врожаю. Для того, щоб правильно вирішити, яке насіння – сортове або гібридне купувати для посіву, потрібно розібратися, в чому між ним різниця.

Гібридне насіння прийнято позначати буквою F, а цифра поруч з цією буквою свідчить про те, яке це покоління. Отримують таке насіння шляхом схрещування двох спеціально підібраних батьківських форм, і гібридні рослини перевершують батьків за всіма показниками. Дана перевага в ньому генетично не закріплена, тому насіння з гібридів не збирають і не використовують. У наступних поколіннях відбувається розщеплення ознак, і врожайність, як правило, різко падає. Гібриди зазвичай строго спеціалізовані і вимагають дотримання потрібної агротехніки. Всі рекомендації по догляду та підживленню повинні виконуватися. Без цього гібриди не зможуть повністю проявити свої переваги.

Сортове насіння припускає велику пластичність, рослини з нього, як правило, менш вибагливі, більш стійкі до багатьох хвороб і миряться з іншими несприятливими факторами. Але по врожайності вони можуть поступатися гібридам в два рази.

Важливим критерієм якості насіння є його схожість. Найбільшою схожістю (80-95%) володіє насіння тих овочевих рослин, які розвиваються і дозрівають усередині плода: томата, огірка, кабачка, дині, кавуна, патисонів, гарбуза і ін. Це пов’язано з тим, що при дозріванні плоду насіння в ньому дозріває одночасно. У тих рослин, насіння яких знаходяться в віничках, стручках або парасольках (або в інших видах суцвіть), цвітіння, а значить, і дозрівання насіння розтягнуте, і до моменту його збору на пізніх пагонах визріти не встигає. У селери схожість насіння коливається в межах 40-80%, у хрестоцвітних – 60-90%, у цибулі – 50-80%, у кропу вона близько 60%. Насіння, що має таку схожість, відноситься до 1 класу.

Тому при купівлі насіння слід орієнтуватися на нижній показник схожості, щоб вірно розрахувати потрібну кількість насіння для посіву на підготовлену площу. Необхідно також враховувати, що насіння, яке тривалий час зберігалося, має знижену енергію проростання. Навіть за умови високої схожості сходи з такого насіння зазвичай затримуються і бувають нерівномірними.

Високі, а, головне, стабільні врожаї можна отримати лише при вирощуванні районованих овочевих культур. Перебуваючи на сортовипробуванні протягом декількох років, сорти і гібриди, які показали найкращі результати в даній місцевості, будуть вважатися районованими в даному конкретному районі.

Тільки тут, в звичних для себе грунтово-кліматичних умовах, районовані сорти та гібриди здатні в повній мірі проявити свої якості. Зараз існує таке поняття, як “авторське насіння”, зазвичай в момент продажу воно ще знаходяться на випробуванні або ж зареєстроване як “аматорський сорт” (якщо воно не підходить для механізованого обробітку). Серед аматорських сортів зустрічаються дуже цікаві і плідні рослини, відмінного смаку. Любителі, що представляють своє насіння, зазвичай намагаються “не вдарити в бруд обличчям”.

На закінчення варто відзначити, що хоча зараз вибір насіння величезний і з’явилося безліч новинок, все-таки не слід відмовлятися від старих, перевірених сортів і гібридів. Будь-яку новинку краще все ж спочатку випробувати на своїй ділянці , а потім вже робити висновки.





ІНШІ НОВИНИ