Землі напророкували «другу хвилю» вимирання тварин

Вчені з Гетеборзького університету в Швеції підрахували масштаби поточного вимирання ссавців. Вони проаналізували зміни живої природи з часів плейстоцену і прийшли до висновку, що головною причиною зникнення видів є діяльність людини, а не кліматичні чинники, повідомляє Science Alert.

Науковий аналіз також показав, що вимирання прискорюється і в наступні сто років може досягти небачених темпів. Так, за останні 126 тисяч років на планеті вимерло 351 вид ссавців, з них близько 80 – всього за 500 років, з 1500 року. Грунтуючись на нових розрахунках, вчені заявили, що нинішні темпи вимирання приблизно в 1700 разів вищs, ніж на початку пізнього плейстоцену.

До кінця XXI століття швидкість вимирання може зрости вже в 30 тисяч разів, що призведе до зникнення 558 видів ссавців.

«Ми виявили, що Австралія і Карибський басейн, зокрема, вже сьогодні вступили в другу хвилю вимирання. До 2100 року вона охопить весь світ», – зазначили автори.

Розрахунки також показали, що найімовірнішою причиною минулих вимирань є людський рід. Щільність населення збігається з моделями вимирання ссавців з точністю 96 відсотків.

«Причини вимирання більш складні і не повинні повністю залежати від якоїсь однієї змінної. Проте, наші результати показують, що зростання популяції людини і пов’язані з цим процеси вплинули на вимирання ссавців, в той час як глобальні кліматичні зміни, такі як останній льодовиковий максимум, не залишили статистично помітного сліду в історії видів», – підкреслили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ