Вчені: добавки з омега-3 реально допомагають протистояти стресу і старінню

Університет штату Огайо довів, що висока доза омега-3 захищає організм від стресу і гальмує старіння. Був проведений експеримент за участю 138 осіб 40-85 років. Добровольці вели малорухливий спосіб життя і мали зайву вагу. Їх розбили на три групи. Перша група протягом чотирьох місяців отримувала добавку, що містить 2,5 грама омега-3 в день, друга – добавку з більш низькою дозою (1,25 грама в день), третя – плацебо. Притому, до і після курсу прийому добавки добровольців піддавали стресу.

Аналізи крові і слини показували рівень стресового гормону кортизолу, маркерів запалення і теломерази – ферменту, який протистоїть укороченню теломерів, кінцевих захисних ділянок хромосом. При кожному діленні клітин теломери коротшають, а їх довжина є відображенням реального віку організму. Виявилося, найвища доза омега-3 допомагала найкраще боротися зі стресом, про що говорили результати аналізів.

Так, в порівнянні з групою плацебо, у першої групи рівень кортизолу був на 19% нижчий, а показники запалення – нижче на 33%. Правда, добавки ніяк не впливали на рівень теломерази. Однак, з огляду на те, що стрес і запалення самі по собі вкорочують теломери, ефект, вироблений на процес старіння, може бути непрямим.





ІНШІ НОВИНИ