Обідній стіл: особливості та основні критерії вибору

Обідній стіл – один з найважливіших предметів меблів, який ви вибираєте для будинку. За ним ви будете збиратися з сім’єю і друзями на вечерю або у свята чи в особливих випадках. Можливо, діти будуть робити за ним уроки, а іноді він навіть може стати вам тимчасовим офісом, якщо ви працюєте вдома.

Вибрати сучасний та якісний стіл ви можете в інтернет-магазині Golden House за посиланням https://goldenhouse.com.ua/ua. Тут ви знайдете меблі від відомих брендів, які вже давно працюють на ринку та зарекомендували себе, як хороші виробники. Крім цього, у вас є можливість оформити замовлення на сайті в режимі 24/7 та замовити доставку в будь-який куточок України.

Проте, перш ніж придбати омріяний предмет, варто знати кілька основних критеріїв вибору обіднього столу.

Стіл повинен:

  • Поміщатися на виділеній під нього площі.
  • Бути добре зроблений.
  • Відповідати сумі, яку ви на нього виділили.
  • Відрізнятися нестаріючим стилем.

Якщо тільки не хочете замінити стіл через якийсь час, вибирайте стиль, не підвладний часу. Стіл геометричного стилю з мідними ніжками може бути в моді зараз, але всього через кілька років виглядати застарілим.

Коли вибираєте, який обідній стіл купити, сядьте за нього в магазині і подивіться, чи зручний він. Якщо потрібно працювати за столом, чи легко буде довго за ним сидіти?  Проведіть руками по поверхні столу. Чи немає на ній подряпин або вм’ятин? Це добре покаже, наскільки він міцний.

Деякі ключові особливості, які також потрібно врахувати при виборі обіднього столу:

Скільки місця займає стіл

В ідеалі з усіх боків обіднього столу повинно бути як мінімум метр вільного місця. Спочатку виміряйте ширину і висоту простору під стіл, а потім відніміть від них необхідне вільне місце по краях – отримаєте розмір ідеального обіднього столу.

Потім подивіться, скільки місця потрібно кожному, хто сидить за столом. В ідеалі мінімум по 60 см довжини столу, а для більших столових стільців з підлокітниками потрібно ще більше.

Також оцініть розмір столу на око. Наприклад, два столи можуть бути одного розміру але, якщо один зроблений з більш масивної і товстої дошки, він може здаватися занадто великим для маленької кімнати, навіть не зважаючи на те, що технічно поміститься в ній.

Якщо на кожен день потрібен менший стіл, але часто потрібне додаткове місце, можете вибрати розсувний варіант. Щоб зручно було приймати гостей, переконайтеся, що в кімнаті вистачить місця для розкладеного столу.

Форма столу

Форму столу часто диктує розмір кімнати – будь то їдальня або кухня відкритого планування. Якщо вибираєте прямокутний обідній стіл, не забудьте про його ширину. Якщо любите приймати гостей, не забудьте передбачити достатньо місця для подачі страв.

Круглий або овальний обідній стіл ідеальний для невеликих зон, оскільки займає менше місця. Круглі столи забезпечують всім сидячим однакові розсадження і огляд, а це відразу створює більш вільні, неформальні умови. За круглим столом простіше говорити, тому він ідеально підходить для вечері з гостями або особливих подій.

Квадратний обідній стіл краще підійде для меншої кімнати, але не забувайте, що під нього можна буде прибрати не всі стільці і не завжди. Такі столи чудово підходять для сімейних пар або якщо ви знімаєте невелику кімнату на пару з приятелем. Квадратні столи також підійдуть для будинків, де небагато мешканців – масивний прямокутний стіл в такому випадку може здаватися надто великим і займати занадто багато місця.

Матеріал столу

Вид матеріалу, обраного для обіднього столу, залежить від ваших коштів, потреб і стилю, якого ви намагаєтесь дотримуватися в своєму інтер’єрі.

Ось деякі найбільш популярні матеріали, з яких виготовляють обідні столи:

  • Дерево – традиційний матеріал для обідніх столів просто тому, що добре виглядає, міцне і легко ремонтується.

При зміні температур дерево розширюється і стискається, а згодом на ньому може проявитися загальний знос і стирання, але в зв’язку з модою на інтер’єри «під старовину» для деяких дерев’яних столів це навіть добре. Якщо шик зі слідами часу вам не підходить, можете для захисту накрити дерев’яний стіл скатертиною.

Також, можете покрити дерево олійною фарбою потрібного кольору, а щоб надати столу індивідуальності – вибрати один з багатьох видів лаку.

  • Шпон. Вибирайте той, який виглядає як масив дерева і є для нього більш дешевою та довговічною заміною. Хороший шпон несе на собі ознаки основного матеріалу.
  • Камінь міцний і важкий, але деякі породи можуть тріскатися або розколюватися, тому перед покупкою вивчіть усі його види.

Камінь може дуже відрізнятися за ціною і зовнішнім виглядом – столи з клейовим покриттям верху ідеальні для інтер’єру, виконаного в індустріальному стилі і дешевші аніж пишні столи з мармуровою стільницею.

  • Скло. Столи з таким верхом можуть створювати відчуття світлого відкритого простору, відразу змушуючи кімнату здаватися більше.

Однак, на скляному столі видно кожен відбиток і пляму, так що якщо вдома діти, ви станете рабом прибирання!

  • Метал. На цьому матеріалі теж видно кожен відбиток пальця, але він дуже гігієнічний, чому і використовується для професійного приготування їжі.
  • Ламінат і пластик. Столи з цих матеріалів – не найкращий вибір, якщо потрібен довговічний і надійний варіант. Однак, завдяки дешевизні і простоті протирання поверхні, їх часто використовують для загального харчування в робочих їдальнях і на нарадах.

Якщо хочете вибрати яскравий дизайн і поміняти стіл через пару років, ламінат – розумний вибір, оскільки він недорогий.

Конструкція столу

Якість збірки обіднього столу – ще один фактор, який варто оцінити перед покупкою. Збірка – це з’єднання основи і стільниці. Чим вона міцніша, тим довговічнішим буде стіл.

Спершу подивіться на нижню сторону столу. У загальному випадку, чим простіша збірка, тим краще. З’єднання «дерево-дерево» дуже міцне, але якщо кріплень занадто багато, це може послабити стіл.

На недорогих столах стережіться скоб і клею – вони швидше за все недовговічні. Якщо бачите, що деталі почали розходитися – це ознака поганої якості.

Сильно натисніть на стільницю. Якщо вона захитається, конструкція погана.

Ніжки стола

Ще один елемент обіднього столу, про який не потрібно забувати – це його ніжки. Часто забувають, що ніжки і опори столу можуть диктувати, скільки людей сяде за нього.

Коли обираєте обідній стіл, сядьте за нього і переконайтеся, що можете схрестити ноги Враховуйте більш високих членів сім’ї і гостей і переконайтеся, що вистачить місця для більш довгих ніг.

Під стіл з тонкими ніжками по всіх кутках легше ставити стільці, ніж під стіл більш масивної або хитромудрої конструкції або варіант з фігурною основою.

Під круглі столи на одній ніжці вміщається більше стільців, але вони менш стійкі, ніж столи з чотирма ніжками.





ІНШІ НОВИНИ