Як правильно вибрати електрокардіограф

Електрокардіограф використовується фахівцями для реєстрації електричних імпульсів, що створюються в процесі діяльності серця. Апарат є незамінним в лікарнях, поліклініках, спеціалізованих і багатопрофільних медичних центрах, також необхідним в спортивній медицині та госпіталях.

Як вибрати електрокардіограф

Отримані результати дозволяють оцінити якість роботи серця і можливі приховані порушення, патології, відхилення від норми.

Пристрій визначає частоту серцевих скорочень (ЧСС) і ритм. З його допомогою експерт також може розпізнавати ознаки потовщення серцевих відділів або кисневого голодування, діагностувати ішемічну хворобу, інфаркт міокарда, аритмію.

Тим, хто купує електрокардіограф вперше, слід ознайомитися з цією статтею. Рекомендується розібратися, які електрокардіографи застосовуються в даний час, на що звернути увагу при покупці. А придбати якісний апарат можна на сайті
https://radfarm.com.ua.

Кількість каналів

Продуктивність електрокардіографа багато в чому залежить від кількості каналів ЕКГ, що одночасно записуються.

Існують:

  • одноканальні апарати, що записують кожен канал окремо,
  • триканальні електрокардіографи з можливістю запису відразу 3 каналів,
  • шестиканальні – 6 каналів,
  • дванадцятиканальні – 12 каналів.

Ціна електрокардіографа буде залежати не тільки від країни і репутації виробника, а й від кількості каналів. Тому потрібно відштовхуватися від загального бюджету.

Крім цього, при виборі пристрою не забувайте враховувати індивідуальні вимоги і особливості умов експлуатації електрокардіографа.

Одноканальний електрокардіограф

Найпростіший варіант. Важить зазвичай не більше 800-900 г. Відрізняється малими габаритами. У нього базовий функціонал: є всі необхідні стандартні функції, але додаткових можливостей немає. Зазвичай працює від мережі і акумулятора та має
просту систему управління. Одноканальний електрокардіограф – бюджетний прилад. Рекомендується для виїзних робіт і автомобілів швидкої допомоги.

Трьохканальний електрокардіограф

Пристрій пропонує одночасну реєстрацію 3 каналів. Крім цього, в ньому передбачена функція автоматичного розрахунку, самостійний контроль тут не потрібен. Є можливість відстеження «похибок» ЕКГ. Ручний і автоматичний друк, зазвичай в апараті є термопринтер. Є також інтерфейс – всі отримані результати можуть бути перенесені на персональний комп’ютер. Крім цього, у деяких апаратів присутня функція дефібриляції.

Шестиканальний електрокардіограф

Одночасна реєстрація 6 каналів. Прилад відрізняється високою швидкістю роботи та підходить для широкої сфери застосування. Шестиканальний електрокардіограф має можливість збереження до 1000 електрокардіограм та жорсткий диск з об’ємом від 10 Гб. Є пам’ять для зберігання даних, потужний акумуляторний пристрій та ергономічний дисплей. Є також система оповіщення про поточний стан заряду акумулятора, пам’яті, підключенні електрода, про помилку і т.д. Функціонал розширено, так як можуть бути додаткові можливості.

Дванадцятиканальні електрокардіографи

Пристрій пропонує одночасну реєстрацію 12 каналів, високу продуктивність та можливість підключення до персонального комп’ютера. Присутні також розширені можливості і додаткові функції. Дванадцятиканальні електрокардіографи рекомендується використовувати для терапії, ортопедії, хірургії, відділень реанімації.
Можливість комп’ютерного управління (інтерактивна дію) є у багатьох апаратів ЕКГ даного типу. Крім цього, тут присутні сучасний дисплей, функція ведення звітів, великий обсяг вбудованої пам’яті для зберігання кардіограм, запис протягом 60 хвилин за 1 процедуру (така можливість є у багатьох дванадцятиканальних електрокардіографів). Є можливість дооснащення, використання додаткових опцій для підвищення ергономіки.

Одноканальний апарат ЕКГ підійде вам, якщо вас влаштовує стандартний функціонал з базовими режимами роботи. Такий пристрій можна купити за доступною ціною, але не забувайте про те, що продуктивність буде нижча.

Якщо в клініці, для якої ви купуєте електрокардіограф, завжди великий потік пацієнтів, бажано купити трьохканальний або шестиканальний апарат.

При необмеженому бюджеті ви зможете дозволити собі дванадцятиканальний електрокардіограф. У нього більше можливостей і висока продуктивність.

Умови експлуатації

Всі електрокардіографи прийнято розглядати в рамках ще однієї класифікації, яка розділяє ці апарати на стаціонарні і портативні. Коли ви будете вибирати електрокардіограф для роботи, вас в першу чергу запитають: «Який апарат ЕКГ ви плануєте купити? Для стаціонару або для виїзних робіт?».

Дійсно, це дуже важливе питання. Від типу кардіографа (стаціонарний або портативний) також буде залежати його функціонал, зовнішній вигляд, габарити, можливості і вартість.

Стаціонарні апарати ЕКГ зазвичай більші і важчі, тому що не призначаються для частого транспортування. Зате у них зазвичай вища продуктивність, більше каналів і функцій.

Портативні електрокардіографи мені і легші за вагою, але у них найчастіше обмежений функціонал.

Дисплей

На дисплеї електрокардіографа відображається вся необхідна інформація. Отримані показники потрібні для діагностики роботи серця пацієнта. Тому дуже важливо, щоб параметри, що відображаються, були чіткими і легко розпізнаваними для всіх користувачів, а також для тих, у кого є проблеми із зором.

Сьогодні виробники використовують в основному ЖК-дисплей і TFT. Електрокардіографи з таким дисплеєм будуть більш ергономічними і сучасними, хоча ціна від цього зросте.

Підключення до ПК

Пам’ять будь-яких електрокардіографів обмежена, тому бажано придбати апарат з можливістю підключення до ПК через USB. Для багатьох електрокардіографів дана функція є додатковою опцією. Від цього підвищується вартість апарату, зате з’являється можливість обробки даних. Дані можна буде переносити на персональний комп’ютер, роздруковувати з нього, зберігати в його пам’яті, відправляти на інші ПК і носії.





ІНШІ НОВИНИ