Топ-100 найбагатших людей України. Фірташ розбагатів на $300 млн і повернувся в першу десятку

Дмитро Фірташ за останній рік збільшив свої статки на $300 млн (до $792 млн). Це дозволило йому повернутися в першу десятку рейтингу найбагатших українців за версією НВ і посісти восьме місце.

Дмитра Фірташа якраз можна називати не українським, а австрійським бізнесменом — правоохоронці вже кілька років утримують його у Відні за запитом американців: ті звинувачують мультимільйонера у хабарництві і готові покарати 50 роками в’язниці. Але процес екстрадиції стараннями захисту Фірташа сильно затягнувся. І хоча нещодавно судові органи Австрії дали добро на передання українця в руки американців, адвокати бізнесмена знову застопорили процес.

Юристи Фірташа неймовірно активні: вони навіть засвітилися у справі імпічменту Дональда Трампа. За інформацією журналу Time, саме захист українського бізнесмена передав Рудольфу Джуліані, адвокату господаря Білого дому, якийсь компромат на опонентів американського президента Джо Байдена і спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Але якщо у віденських проблемах Фірташа ситуація патова, то в діловому сенсі все у бізнесмена йде на поправку. Його медіагрупа Інтер продовжує бути одним з найвпливовіших гравців на вітчизняному ТБ-полі з часткою приблизно 20%. Крім того, дорожчає елітна нерухомість мультимільйонера: наприклад, його вілла на Французькій Рив’єрі в комуні Сен-Жан Кап-Ферра підскочила в ціні.

Однак у вересні цього року Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав монополістом ринку азотних добрив фірташівську хімічну компанію Ostchem, вимагаюи розділити бізнес. Крім того, структура «віденського в’язня» отримала від АМКУ штраф у розмірі 107 млн грн.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ