Перепис населення: Дубілет пропонує збирати анонімні дані від мобільних операторів

Перепис населення в Україні планується наприкінці 2020 року і з бюджету на це буде виділено 3,4 млрд грн. Планується залучити близько 100 тис. інтерв’юерів, які з планшетами обійдуть оселі всіх українців і зроблять відповідні позначки.

Однак, міністр Дмитро Дубілет у своєму Facebook запропонував провести перепис населення за новими правилами, використовуючи анонімні дані мобільних операторів.

Чиновник стверджує, що більшість запитів від потенційних користувачів перепису мали терміновий характер і стосувалися даних про чисельність населення в тому чи іншому населеному пункті, їхні стать і вік. Також уточнювалася інформація про склад сім’ї, наявність житла та національність населення.

У зв’язку з цим Дібілет вважає за доцільне проведення електронного перепису населення і пропонує отримувати анонімну інформацію від мобільних операторів про кількість користувачів та їхнє розташування, а також збирати відомості з реєстрів про дітей і пенсіонерів (залучити РАЦСи і Пенсійний фонд), аби потім провести соцопитування з метою визначення, скільки сім-карт перебувають у користуванні в середньостатистичного українця. Всі зібрані дані будуть внесені до математичної моделі.

На думку Дубілета, такий метод дозволить більш точно визначити чисельність населення, ніж застосування традиційних методів перепису. Міністр стверджує, що багато хто українців просто не буде відчиняти двері інтерв’юерам.

Дубілет додав, що додатково можна проводити соцопитування й аналізувати електронні реєстри. Міністр вважає, що такі кроки дозволять заощадити на переписі населення від 2 до 3 млрд грн. Саме тому в держбюджеті на 2020 рік сума витрат на перепис населення була знижена з 3,4 млрд грн до 1,4 млрд грн. Міністр наголосив, що його спосіб дозволить заощадити ще 1 млрд грн.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ